Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Na ulici v Lošově muž zastřelil syna své přítelkyně. Za vraždu u soudu dostal 12,5 roku

Dvanáct a půl roku vězení dostal za vraždu syna své přítelkyně z loňského února Michal Sosík. Čtyřiadvacetiletého mladíka zastřelil v Lošově na Olomoucku přímo na ulici. Tragédii předcházela potyčka, Sosík napadl i svou přítelkyni. Policisté u něho našli kromě revolveru i ruský samopal z druhé světové války, dvě malorážky a tlumiče.

Oba muži byli loni v únoru opilí, mladík měl kolem tří promile. Podle žalobkyně Simony Petříkové Sosík po fyzické potyčce s mladíkem vytáhl z ledvinky revolver, který si vzal s sebou, když se chtěl jít projít do lesa. "Namířil na horní část těla poškozeného a když se k němu muž přiblížil na zhruba metr, třikrát na něj vystřelil," uvedla žalobkyně.

Mladíkovi prostřelil paži a dvakrát zasáhl hruď, mladík na místě v náručí matky vykrvácel. "Plně si uvědomuji bolest a jakou tragédii jsem způsobil. Nesu za nic celou zodpovědnost," uvedl Michal Sosík v závěrečné řeči.

Dosud netrestaný Sosík tvrdil, že šlo o obranu, mladík na něj prý bezdůvodně zaútočil. "Několikrát mě udeřil pěstí, přerazil mi nos a roztrhl mi obočí, křičel, že mě zabije," řekl Sosík. Nakonec prý instinktivně vytáhl z ledvinky zbraň a vystřelil. "Prostě jsem to zmáčkl. V té chvíli jsem byl hrozně zbitej, letěl na mě, bylo to rychlé," vypověděl do spisu. Po střelbě odešel do domu a zbraň položil na stůl.

Muž, který dal bombu na auto majitele sportovního obchodu v Přerově, dostal pět let

Pěti lety vězení dnes přerovský okresní soud potrestal muže, který loni v létě nastražil bombu na auto majitele zdejšího sportovního obchodu. Úlomky se rozletěly po okolí. V blízkosti exploze poblíž centra Přerova je dětský domov, jedna ze...

Soud poukázal na to, že vyšly celkem tři rány

Podle dalších svědků incidentu však potyčce předcházelo slovní vyhrožování jeho partnerce. Tu nakonec i udeřil, což mělo podle ní jejího syna rozlítit. Zbraní prý obžalovaný původně mířil na ni, nakonec zasáhl jejího syna, který se zřejmě snažil podle ní odvést pozornost.

Opilost Sosíkovi přitížila. "Jako držitel zbrojního průkazu víte, že nesmíte v takovém případě na zbraň sahat," uvedl soudce Petr Sušil. Poukázal i na to, že vyšly celkem tři rány. "Museli jsme si klást otázku, proč nedošlo k výstřelu do vzduchu nebo do nohy. Vyšla první rána, poškozený se předklonil a po určitém čase vyšly další dva výstřely. Bylo to bez výstrahy, další dvě rány s časovým odsunem, to jsou pro nás výrazné momenty," doplnil soudce.

Malorážku, zaměřovač a tlumiče měl bez povolení

Muž byl souzen i za to, že v roce 2016, pravděpodobně v Plzni, si bez povolení opatřil ruský samopal z druhé světové války a revolver, bez povolení si ve stejné době opatřil také malorážku s optickým zaměřovačem, další malorážku a tlumiče hluku. Zbraně přechovával až do února 2021, kdy mu je policisté po vraždě zajistili. Obžalovaný, který vlastnil zbrojní průkaz, uvedl, že je měl pro sběratelské účely.

Sosíkovi hrozilo až 18 let vězení. Obhájce navrhoval trest mimořádně snížený, podle soudu však nebyl na místě. Rozsudek není pravomocný, obě strany se mohou odvolat.

Soud potrestal příslušníka StB Pavla Bureše. Dostal podmínku. Disidenta Hanzlíka z Prostějova nutil k emigraci

Dvouletou podmínkou potrestal prostějovský soud bývalého zástupce náčelníka StB Pavla Bureše za podíl na nuceném vystěhování rodiny Hanzlíkových z Prostějova do Rakouska. K odchodu ze země je komunistická tajná policie přinutila v rámci akce...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky soud, vražda, Lošov, Sosík, rozsudek, Olomouc, druhá světová válka, Olomoucký kraj, zbraň, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na ulici v Lošově muž zastřelil syna své přítelkyně. Za vraždu u soudu dostal 12,5 roku  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.