Počasí dnes14 °C, zítra14 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Žena jela sto kilometrů taxíkem k bitcoinmatu ochránit účet. Podvodníkovi poslala tři sta tisíc

Vystrašit důvěřivou ženu z Jesenicka se podařilo neznámému šejdíři již známou historkou o napadeném bankovním účtu. Oběť podvodu neváhala, sedla do taxíku a odjela podle instrukcí do Olomouce sjednat si úvěr. Tři sta tisíc pak vložila do bitcoinmatu a peníze byly rázem pryč.

V pondělí kontaktoval sedmačtyřicetiletou ženu z Jesenicka neznámý muž, který se představil jako pracovník banky a řekl jí, že její účet byl napaden. Podle domluvy se pak situace řešila i následující den. „Během telefonické komunikace jí údajný bankéř dal radu jak celou situaci zachránit. Důvěřivá žena dbala jeho instrukcí, a tak nejprve zavítala do své banky v Jeseníku, ve které si sjednala úvěr ve výši 300 tisíc korun. Poté jí volající zařídil taxíka, který ji převezl do jednoho z olomouckých nákupních center,“ vylíčila policejní mluvčí Petra Vaňharová.

Žena z Olomouce prodávala na internetu postel za pět set korun, přišla o čtvrt milionu

Osmačtyřicetiletou Olomoučanku, která se snažila na inzertním portále prodat postele za 500 korun, napálila podvodnice a obrala ji o čtvrt milionu. Zájemkyně požádala o prodej přes neznámou poštovní službu, díky které získala přihlašovací údaje do...

Žena za více než stokilometrovou jízdu zaplatila necelé tři tisíce a šla na olomouckou pobočku své banky vyzvednout sjednanou úvěrovou částku. „Tu nakonec několika vklady, pod QR kódem, který jí zaslal bankéř, uložila do bitcoinmatu. Jakmile mu potvrdila, že vše proběhlo v pořádku a peníze jsou vloženy, tak muž hovor ukončil. Nešťastná žena se s ním pokoušela znovu spojit, ale marně. V tuto chvíli jí došlo, že naletěla podvodníkovi,“ konstatovala mluvčí Vaňharová.

Od středy tak případ prověřují policisté pro podezření ze spáchání přečinu podvodu, na který trestní zákoník ukládá trest odnětí svobody na šest měsíců až tři léta.

Kvůli stále se opakujícím scénářům podvodů policisté znovu apelují na obezřetnost a dodržování několika základních pravidel při komunikaci s cizími lidmi. „Nereagujte na telefonní hovory, SMS zprávy, e-maily, kde se vás někdo pokouší vmanipulovat do situace, že jsou vaše finanční prostředky v ohrožení a vy musíte udělat další kroky pro jejich záchranu. Kdyby byly Vaše peníze v ohrožení, tak banka sama zareaguje a učiní další opatření. V případě pochybností vždy kontaktujte svou banku. Pokud vás podobným způsobem již někdo kontaktoval, neváhejte se rovněž obrátit na tísňovou linku Policie České republiky na čísle 158 a celou záležitost oznamte,“ radí za policii Petra Vaňharová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Krimi, podvod, investice, účet, banka, peníze, bitcoin, bitcoinmat, Policie ČR, Olomouc, Jeseník, okres Jeseník, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žena jela sto kilometrů taxíkem k bitcoinmatu ochránit účet. Podvodníkovi poslala tři sta tisíc  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.