Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

Podvodů při prodeji zboží na internetu přibývá. Buďte obezřetní, varuje policie

V posledních dnech přibylo na Přerovsku internetových podvodů. Většina z nich má podobný scénář. Podvodník se staví do role zájemce o koupi zboží, jde mu však jen o bankovní údaje prodávajícího.

Pachatelé nejprve kontaktují prodávajícího a předstírají zájem o koupi zboží. Podvodník se nabídne, že zajistí veškerou dopravu zboží i následnou platbu. Poté odešle prostřednictvím e-mailu nebo chatovací aplikace falešný odkaz na přepravní společnost. 

Po kliknutí na zaslaný link se prodávající dostane k fiktivní platební bráně, kde vyplní přihlašovací údaje do internetového bankovnictví, platební údaje a informace o platební kartě. Při kontrole bankovního účtu zjistí, že mu žádná suma připsána nebyla, ale naopak mu z účtu peníze odešly.

Muž přišel o téměř milion korun. Na internetu chtěl zhodnotit své úspory

O téměř milion korun přišel jednašedesátiletý muž z Uničovska, který na internetu naletěl podvodníkům. Muž chtěl zhodnotit své úspory, našel si výhodnou nabídku a komunikoval s domnělým bankéřem. Do telefonu si podle jeho pokynů nainstaloval...

Podobný případ se stal šestačtyřicetiletému muži z Hranicka, který na internetovém inzertním portálu prodával dětské odrážedlo. Na jeho inzerát zareagoval podvodník, zaslal mu falešný odkaz, muž vyplnil bankovní údaje a následně zjistil, že mu z účtu podvodník postupně odčerpal 600 tisíc korun. 

"Případ prověřujeme pro podezření z trestného činu neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a trestného činu podvod, za které lze dle trestního zákoníku uložit trest odnětí svobody na tři až osm let," uvedla v tiskové zprávě preventistka olomoucké policie Lenka Vanková.

Od začátku roku eviduje policie v rámci územního odboru Přerov celkem 40 podobných případů. Průměrná škoda na jeden případ se pohybuje ve výši okolo 100 tisíc korun.

Policie upozorňuje, aby byli lidé při prodeji zboží na internetu obezřetní. "Je nutné si především uvědomit, že za prodávané zboží by měl platit výhradně kupující a ne prodávající," doplnila Vanková. Lidé by v žádném případě neměli nikomu sdělovat své přihlašovací údaje do elektronického bankovnictví ani údaje k platebním kartám.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky policie, varování, podvod, inzerce, internet, portál, okres Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podvodů při prodeji zboží na internetu přibývá. Buďte obezřetní, varuje policie  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.