Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

VIDEO: Soud potrestal drogový gang ze Šumperska, měl látky na metrák pervitinu. Nejvyšší trest je 8,5 roku

Olomoucký krajský soud potrestal šest členů drogového gangu ze Šumperska, který vyráběl a prodával pervitin. Kriminalisté a celníci zajistili šest kompletních varen a látky, ze kterých by bylo možné vyrobit až sto kilogramů pervitinu. Soud schválil dohodu o vině a trestu, nejvyšší trest je 8,5 roku. Zbylí dva členové gangu si na rozsudek počkají.

Podle policie šlo o jednu z největších drogových organizovaných skupin na střední Moravě. Gang podle obžaloby obstarával přes kontakty v Polsku léčiva a chemikálie k výrobě pervitinu, který prodával. Zajištěné množství podle policie stačilo na výrobu více než 100 kilogramů této drogy za více než sto milionů korun. 

"Žádný z trestů není dohodnut nezákonně, ve všech případech bylo využito možnosti dohodnout se na trestu, který je pod dolní hranicí trestní sazby. Tresty, na které jste se dohodli, jsou zcela přiměřené," uvedl soudce Martin Lýsek.

Nejvyšší souhrnný trest ve výši 8,5 roku dostal Antonín Kapl. Adam Kuděla si odpyká souhrnný trest 7,5 roku stejně jako Petr Dvořák. Jediné ženě ve skupině, Jaroslavě Hoškové, soud podle dohody uložil 6,5 let vězení stejně jako René Kytkovi. Poslední ze skupiny Vlastimil Bernát, který byl jako jediný na svobodě, dostal tříletý podmíněný trest. Obžalovaným, většinou recidivistům, za nedovolenou výrobu a jiné nakládání s psychotropními látkami hrozilo až 12 let.

Případ Karla Šťastného a Radoslava Žáka soud vyloučil k samotnému projednání, zabývat se jím bude v září. Oba muži dnes u soudu popřeli, že by byli členy organizované skupiny.

Olomoučtí kriminalisté a celníci rozprášili drogový gang. Jeden z největších v historii kraje

Při jedné z nejrozsáhlejších akcí v historii Olomouckého kraje kriminalisté, celníci, vojenští policisté a zásahová jednotka rozprášili organizovanou skupinu, která vyráběla pervitin. Našli drogy, zbraně, objevili šest varen a zatkli sedm mužů a...

Na odhalení skupiny pracovali kriminalisté několik měsíců, dopadli ji loni začátkem června. Při domovních prohlídkách našli i zbraně. Zásah označili tehdy za jednu z nejrozsáhlejších akcí v historii kraje, podíleli se na něm i celníci, vojenští policisté a zásahová jednotka. Členové skupiny v čele s Antonínem Kaplem nakupovali tablety s obsahem pseudoefedrinu a další chemikálie potřebné k výrobě drogy od lidí z Polska. Podle kriminalistů šlo minimálně o 35 kilogramů červeného fosforu, jde o množství chemikálie, ze které je možné vyrobit až 106 kilogramů pervitinu. Pervitinem zásobovali narkomany na území Olomouckého kraje, drogy však putovaly i za hranice kraje.

Nákupy prekurzorů se odehrávaly například v Horní Lipce na Ústeckoorlicku, v Přáslavicích na Olomoucku, v areálu zemědělského družstva v obci Chromeč na Šumpersku či na hřišti v Sudkově na Šumpersku. Další členové drogu vyráběli a prodávali.

Na základě tohoto případu odkryla policie v těchto dnech i další organizovanou skupinu sedmi výrobců a distributorů pervitinu ze Šumperska, jeden z pachatelů je na útěku a policie po něm pátrá. Tito obvinění od podzimu 2020 vyrobili nejméně 6,5 kilogramu pervitinu, jeho hodnota na trhu je odhadována zhruba na 13 milionů korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky soud, drogy, gang, rozsudek, trest, dohoda, Olomouc, Šumperk, metamfetamin, okres Šumperk, Olomoucký kraj, policie, droga, Polsko, Střední Morava, Petr Dvořák, Karel Šťastný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Soud potrestal drogový gang ze Šumperska, měl látky na metrák pervitinu. Nejvyšší trest je 8,5 roku  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.