Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Facebookoví podvodníci řádí i na Jesenicku. Lidé jim důvěřivě posílají kódy k platbám

Důvěra i v kostrbaté osobní zprávy od známých na sociálních sítích se v posledních dnech nevyplácí lidem nejen na Jesenicku. Policisté zde řeší vlnu podvodů, která se šíří přes Facebook. Lidé přicházejí po sdělení telefonní čísla o přístup k uživatelským účtům na této platformě a někdy také o peníze.

VIDEO: Policie ve videoklipech radí, jak se bezpečně chovat u vody. V kraji jsou již tři případy utonutí

Letošní rekreační sezona nezačala šťastně. Za poslední dva měsíce policisté v Olomoucké kraji zasahovali již u tří případů utonutí. Až do konce září proto policie provádí preventivní akci s názvem Bezpečně u vody. Součástí jsou i videoklipy.



„Za poslední týden jsme přijali už osm oznámení o podobném podvodném jednání. Podvodníkům stačí získat přístup do jednoho profilu. Poté kontaktují všechny přátele poškozeného a pokouší se získat jejich čísla mobilních telefonů. V případě, že člověk na tuto zprávu zareaguje a dá své číslo k dispozici, odesílají na něj ověřovací SMS pro mobilní platby,“ upozorňuje policejní mluvčí Tereza Neubauerová. Podvodníci z ověřovací SMS chtějí zaslat přes Facebook kód, o kterém tvrdí že je pro různé soutěže a hry, ve kterých mohou získat dárkové poukazy. Ty nabízejí i právě osloveným obětem a pro větší důvěryhodnost jim je posílají na obrázku.

Autentická ukázka podvodných zpráv
„Ahoj, můžeš mi dát telefonní číslo na mobil :-)“
„Dám vám dárkovou kartu (foto dárkové karty)“
„Přijdou ti zprávy, kódy v nich mi napiš Oki? :-)“
„ nový kód pošli“
Zdroj: Policie ČR

Pachatelé už byli v několika případech při komunikaci s důvěřivými a méně ostražitými lidmi úspěšní, ti pak přicházejí s prosbou o pomoc na policii. „Bohužel lidé podvodníkům odešlou ne jeden, ale hned několik těchto kódů. S vidinou výhry nedbají textu v SMS: Autorizační kód M-peněženky nikomu nesdělujte. Platbu xxxx Kč vám odečteme z kreditu nebo započteme do vyúčtování,“ říká mluvčí Neubauerová.

Kyberzločincům se daří také získat podobným způsobem údaje o e-mailové adrese jejich obětí a připravit je i o facebookový účet, který využijí k podvedení dalších lidí.

„I ke svému telefonnímu číslu se chovejte jako ke svému osobními údaji. Nerozdávejte ho na potkání. Pokud už ho odešlete, v žádném případě nepřeposílejte kódy z příchozích SMS. Na to vás upozorňuje i sám operátor,“ radí mluvčí Neubauerová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Krimi, podvod, internet, sociální sítě, peníze, Facebook, Jeseník, Policie ČR, okres Jeseník, SMS, Policie České republiky, platba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Facebookoví podvodníci řádí i na Jesenicku. Lidé jim důvěřivě posílají kódy k platbám  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.