Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Podvodníci s kryptoměnami udeřili na Jesenicku: senior jim poslal šest milionů

O úspory v řádech milionů korun přišel kvůli internetovému podvodu senior na Jesenicku. Kyberzločinci lákají důvěřivé lidi na pohádkové zisky díky investicím do kryptoměn, často však skončí celý případ na oddělení hospodářské kriminality. Policisté znovu apelují na obezřetnost při obchodování s neznámými lidmi.

Investicí do kryptoměn se rozhodli zhodnotit úspory dva muži ve věku 68 a 75 let z Jesenicka. „Telefonicky komunikovali s údajnými investičními poradci, kteří jim měli pomoci s převody finančních prostředků z virtuální kryptoměnové peněženky na jejich bankovní účty. Protože oba postupovali přesně podle pokynů volajícího, vybílení jejich účtů nic nebránilo,“ vylíčila policejní mluvčí Marie Šafářová.

Facebookoví podvodníci řádí i na Jesenicku. Lidé jim důvěřivě posílají kódy k platbám

Důvěra i v kostrbaté osobní zprávy od známých na sociálních sítích se v posledních dnech nevyplácí lidem nejen na Jesenicku. Policisté zde řeší vlnu podvodů, která se šíří přes Facebook. Lidé přicházejí po sdělení telefonní čísla o přístup k...

Zatímco mladší penzista naposílal podvodníkům 50 tisíc korun, u staršího muže byla škoda obrovská. „Přišel přibližně o šest milionů korun,“ uvedla mluvčí Šafářová.

Případy se nyní zabývají kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality pro podezření ze spáchání trestného činu podvod a trestného činu neoprávněný přístup k počítačovému systému a neoprávněný zásah do počítačového systému nebo nosiče informací.

Zvažujete-li zhodnocení svých úspor investováním do virtuální měny, buďte velmi obezřetní. Jak nenaletět podvodníkovi?
- Než se rozhodnete investovat do kryptoměn, zjistěte si, jak fungují burzy a investiční platformy a nákup a prodej kryptoměny.
- Ověřte si věrohodnost investičního poradce. Nespoléhejte jen na internetové recenze, protože je může napsat kdokoli, tzn. i podvodník.
- Za žádných okolností neposkytujte nikomu vzdálený přístup do vašeho počítače, mobilu apod.
- Chraňte své osobní údaje, přístupová hesla a údaje z platebních karet.
Zdroj: Policie ČR

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Krimi, podvod, internet, kryptoměny, investice, senior, peníze, Policie ČR, Jeseník, Olomoucký kraj, kryptoměna, okres Jeseník, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Květoslava Kročková

6 melounů, to zřejmě výhra z něj udělala milionáře, anebo dědil, jinak si to neumím představit ...

Sobota, 16. července 2022, 07:09Odpovědět

Podvodníci s kryptoměnami udeřili na Jesenicku: senior jim poslal šest milionů  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.