Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Z podvedené pachatelkou. Žena věřila v zisk, podvodníci přes její účet vyprali špinavé peníze

Na další úroveň se v kyberprostoru posunuli podvodníci, kteří způsobují mnohdy statisícové škody důvěřivým uživatelům internetu. Nyní navíc přivedou své oběti také do problémů se zákonem, když díky spolupráci neznalých lidí převedou přes jejich účty nelegálně získané peníze. Kriminalisté znovu nabádají k obezřetnosti, situaci totiž pak podle zákona řeší jako legalizaci výnosů z trestné činnosti.

„V současné době jsou velkým problémem stále se opakující podvody v kyberprostoru, zejména takzvané podvody s kryptoměnami. Poškození dělají stále stejnou chybu, když si na základě požadavku pachatele do svých elektronických zařízení nainstalují program pro vzdálený přístup, který jim umožní provádět na jejich účtu finanční operace,“ objasňuje základní předpoklad pro tento typ podvodu policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Olomoucká firma přišla o milion a půl. Policie varuje před podvrženým e-mailem

Ve čtvrtek se na policii obrátila jednatelka olomoucké společnosti s tím, že se stala obětí podvodu. Do schránky jí dorazil podvržený e-mail s logem banky a upozorněním na pozastavení účtu. Podvodníci si díky důvěřivosti jednatelky přišli na...

Nátlaku a manipulacím podvodníků uvěřila minulý týden dvojice z Přerovska. Partnera mladé ženy oslovil telefonicky neznámý muž, že mu vyplatí zisk z údajného dřívějšího investování do kryptoměn. „V tomto okamžiku převzala aktivitu do svých rukou jeho družka. Aby transakce mohla proběhnout, musela si do svého notebooku nainstalovat program, který pachateli umožnil přístup do jeho zařízení,“ popsala mluvčí Zajícová.

Žena postupovala podle pokynů neznámého volajícího a přihlásila se do internetového bankovnictví. Na účet jí přišlo ve čtyřech platbách necelých 750 tisíc korun, o jejichž původu nic nevěděla. „I přesto ale na základě pokynů potvrzovala převody těchto peněz na další, pro ni neznámý, bankovní účet. Při manipulaci s jejím účtem jí neznámý pachatel navíc odčerpal necelých 17 tisíc korun,“ dodala Miluše Zajícová.

Případem se nyní zabývá oddělení hospodářské kriminality v Přerově a bohužel pro mladou ženu také kvůli takzvanému praní špinavých peněz. „I když jsou lidé ve věci poškozeni, tím, že jim z účtu zmizely peněžní prostředky, tak za poskytnutí účtu a přeposílání cizích peněžních prostředků přes něj jim hrozí odpovědnost za trestný čin legalizace výnosů z trestné činnosti z nedbalosti,“ vysvětlil vedoucí přerovské hospodářské kriminálky Michal Horun.

 Kriminalisté varují před zkratkovitým jednáním s vidinou snadného zisku. Poškození nejčastěji s využitím programu AnyDesk přenechají kontrolu nad internetovým bankovnictvím neznámým lidem. Podvodníkům pak důvěřují natolik, že s jedinečnými 3D security kódy potvrzují všechny transakce.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Krimi, podvod, internet, kryptoměna, bitcoin, kryptoměny, peníze, investice, Olomouc, Přerov, Policie ČR, kriminalita, okres Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z podvedené pachatelkou. Žena věřila v zisk, podvodníci přes její účet vyprali špinavé peníze  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.