Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

Veterinární správa odhalila množírnu na Šumpersku. Chovatel nevěděl ani kolik psů má

V naprosto nevyhovujících podmínkách žilo nejméně 36 psů v Rapotíně na Šumpersku, kde inspektoři Státní veterinární správy z Olomouckého kraje objevili množírnu. Všechna zvířata by měla být majiteli odebrána, řada z nich trpí zdravotními problémy. Pro podezření z týrání zvířat oznámila Státní veterinární správa případ také policii.

Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) z Olomouckého kraje kontrolu u chovatele psů v Rapotíně provedli na základě obdrženého podnětu. "Ve zcela nevhodných podmínkách zde dotyčný choval nejméně 36 psů, z toho 12 štěňat. Jednalo se o jedince plemene šarpej, jeho křížence a také křížence boloňského psíka," specifikoval mluvčí SVS Petr Vorlíček.

Psi byli nesocializovaní, vystrašení a bázliví. "Zalézali do úkrytů a jejich přesný počet neznal ani sám chovatel. Téměř všichni psi trpěli dermatitidou, někteří měli ztrátu osrstění, lysá místa, chronické změny na kůži a výtoky z očí. Psi byli chováni v domě a venkovních prostorech plných předmětů, o které se mohli poranit či je pozřít," řekl Vorlíček.

Fenka měsíce trpěla hladem i neléčenými záněty. Majitele stíhá policie

Extrémně podvyživenou a nemocnou fenku stafordšírského teriéra zajistili u muže na Olomoucku pracovníci Krajské veterinární správy letos v březnu. Zvíře trpělo u dvaadvacetiletého majitele hladem, žízní i neléčenými záněty. Za týrání mladíkovi...

 

U 17 psů starších šesti měsíců chovatel v Rapotíně nedoložil platnou vakcinaci zvířat proti vzteklině, 12 psů nebylo označeno čipem. Chovatel podle Vorlíčka neplnil ani další povinnosti vyplývající z legislativy. "Neměl chov nahlášený, přestože se v něm nacházely více než tři feny. Nevedl ani takzvané evidenční listy vrhů," dodal Vorlíček.

SVS už podala šumperské radnici návrh na odebrání všech psů z tohoto chovu a jejich umístění do náhradní péče. "Zároveň jsme podali policii oznámení pro podezření z trestného činu týrání zvířat," uzavřel mluvčí Vorlíček.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Státní veterinární správa

Štítky Krimi, týrání zvířat, pes, množírna, Státní veterinární správa, policie, množírna Rapotín, Rapotín, Šumperk, Státní veterinární správa České republiky, okres Šumperk, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Veterinární správa odhalila množírnu na Šumpersku. Chovatel nevěděl ani kolik psů má  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.