Počasí dnes28 °C, zítra29 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Celníci na Olomoucku zlikvidovali výrobnu cigaret. Mezinárodní gang obral stát na daních o 130 milionů

Při domovních prohlídkách na Olomoucku našli celníci sklad a kompletní linku na výrobu cigaret, balicí linku na cigaretové krabičky, sušárnu na tabák nebo dieselagregát. Při akci s krycím názvem Kolosseum rozbili mezinárodní gang a odhalili daňové úniky ve výši nejméně 130 milionů korun.

"Vybavení a organizovanost prověřované skupiny podezřelých osob bylo opravdu mimořádné. Celníci se doposud s tak výkonným a moderním výrobním zařízením nesetkali," uvedla mluvčí celníků Martina Kaňková.

Linka stihla vyrobit až pět tisíc kusů cigaret za minutu. Podezřelí se chovali velmi obezřetně a konspirativně. "Jako krycí náklad používaly obaly od cukrovinek a sladkostí s italským popisem, který se našel ve výrobně," dodala mluvčí.

Při razii bylo zadrženo čtrnáct lidí, z toho čtyři jsou Češi, osm Ukrajinců, jeden Bulhar a jeden Rumun. Všechny policie obvinila za krácení daní, jsou ve vazbě a hrozí jim pět až deset let vězení.

Při prohlídkách celníci zajistili přes 17 milionů kusů cigaret, 25 tun tabáku a tabákového odpadu, desítky palet komponentů na výrobu cigaret, například filtry, papír či velké množství obalového materiálu. Objevili i finanční hotovost v různých měnách, v přepočtu zhruba 3,8 milionu korun. S ohledem na množství zabaveného materiálu se na vyklízení areálu a odvozu podíleli také vojáci a hasiči.

VIDEO: Při kontrole ve Štítech celníci objevili léky k výrobě drog. Prodaly by se za téměř 900 tisíc

Při běžné kontrole projíždějícího vozu zabavili celníci ve Štítech na Šumpersku velké množství léků, které se využívají k výrobě drog. Z více než 12 tisíc tablet by šlo vyrobit přibližně 890 gramů pervitinu, který má na černém trhu hodnotu téměř...

Během druhé akce nazvané Capello celníci na Plzeňsku a v Praze zajistili více než šest milionů kusů cigaret, dvě tuny tabáku, dvě tuny tabákového odpadu, komponenty k výrobě cigaret, výrobní linku na výrobu cigaret, řezačku tabáku i dva kamiony, které sloužily k distribuci vyráběného zboží. Způsobenou škodu na spotřební dani vyčíslili v tomto případě na víc než 43 milionů korun.

I když k zastírání nelegálního podnikání pachatelé často měnili místa předávky vyrobených cigaret, podařilo se celníkům zmapovat jejich pohyb. Rozkryli mezinárodní skupinu osob, která obchodovala s nelegálně vyráběnými cigaretami na území více států. "Zadrželi 13 osob cizí státní příslušnosti, z toho 12 osobám bylo sděleno obvinění a tři jsou stíhány vazebně," informovala Kaňková.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky razie, cigarety, výroba, sklad, gang, celní správa, únik, daně, miliony, policie, Olomoucko, cigareta, Olomoucký kraj, tabák, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Celníci na Olomoucku zlikvidovali výrobnu cigaret. Mezinárodní gang obral stát na daních o 130 milionů  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.