Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Honička, krádež i vážné zranění chodkyně. Policie v kraji řeší případy spojené s elektrokoloběžkami

S takřka dvěma promile alkoholu v dechu ujížděl policejní hlídce čtyřicátník mezi paneláky v Šumperku. Nebezpečná jízda skončila pádem a transportem do nemocnice. Rozličnými problémovými situacemi s elektrokoloběžkami se zabývají policisté a strážníci napříč regionem.

Jednačtyřicetiletý muž vyšel nejistým krokem v úterý večer ze šumperské pivnice na ulici Temenické, naskočil na elektrokoloběžku a vydal se na cestu. Zřejmě ale nevěděl, že jeho počínání pozorují strážci zákona. „Hlídka se muže rozhodla zastavit a zkontrolovat. Na výzvu k zastavení však nereagoval a ujížděl. Hlídku se snažil setřást tím, že náhle odbočil mezi panelové domy do ulice Pod Senovou. Jeho jízda byla dosti nebezpečná. Cestou málem naboural dvě auta a nakonec sám upadl, přičemž se zranil. Dechovými zkouškami mu policisté postupně naměřili 1,83 a 1,92 promile,“ popsala průběh stíhání policejní mluvčí Marie Šafářová.

Policie chce zintenzivnit kontroly koloběžkářů. Ve dvou nebo po chodníku jezdit nesmí

Na dodržování předpisů při jízdě koloběžkách a elektrokoloběžkách se zaměřili policisté při dopravně bezpečnostní akci v Olomouci. Přestupek odhalili takřka u každého pátého, celkem zastavili sedm desítek příznivců tohoto způsobu dopravy. Strážci...

 

Zraněného jezdce ošetřili zdravotníci z přivolané sanitky a odvezli ho na další vyšetření do šumperské nemocnice. „Přestupkové jednání muže bude po zadokumentování postoupeno k dořešení příslušnému správnímu orgánu,“ doplnila mluvčí Šafařová.

Po vlastní elektrokoloběžce zatoužil také o dva roky starší muž z Prostějovska. Na začátku srpna našel v příkopu nedaleko polní cesty u Smržic sdílenou elektrickou koloběžku a rozhodl se ji z místa odvézt k sobě domů. „Tam ji rozebral a nechal v nákladovém prostoru auta schovanou pod hliníkovou folií. Měl v úmyslu si koloběžku nechat a používat pro vlastní potřebu,“ řekla policejní mluvčí Miluše Zajícová. Brzy ale u dveří zvonili zástupci firmy vlastnící koloběžku, kteří si pro stroj vybavený GPS lokátorem přišli. K řešení situace si přivolali policisty. „Hlídka protiprávní jednání podezřelého, který se ke krádeži doznal, zadokumentovala. Poškozené společnosti způsobil škodu ve výši 12 tisíc korun,“ doplnila Zajícová.

V Olomouci jsou nové parkovací zóny pro sdílená kola a koloběžky

V Olomouci lidem s parkováním kol a koloběžek pomohou vyznačené zóny. Vodorovné dopravní značení nově vymezuje prostor, kde by uživatelé měli správně kola a koloběžky parkovat. V ulicích Olomouce se jich v posledních dnech objevilo prvních padesát.

 

Vážné zranění utrpěla v minulém týdnu pětasedmdesátiletá chodkyně v Olomouci, která okolo jedenácté hodiny večer zakopla o neoznačenou sdílenou koloběžku. „Při pádu na zem utrpěla frakturu zápěstí, poranění ramene a krvácející tržnou ránu na hlavě. Dle vyjádření záchranáře Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje, přítomného na místě, se jednalo o velmi vážné poranění s rizikem krvácení do mozku. Vzhledem ke zjištěným skutečnostem strážníci věc pro důvodné podezření ze spáchání trestného činu předali na místě Policii České republiky,“ vysvětlila za Městskou policii Olomouc Vladimíra Marková.

Situaci s přestupky a nevhodným odstavováním koloběžek se snaží řešit také olomoucký magistrát. S finančním přispěním provozovatelů sdílených elektrokoloběžek bylo po městě vyznačeno padesát míst určených k zaparkování těchto dopravních prostředků.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Policie České republiky

Štítky Krimi, alkohol, krádež, ublížení na zdraví, elektrokoloběžka, koloběžka, parkování, Olomouc, Šumperk, Prostějov, Policie ČR, Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Honička, krádež i vážné zranění chodkyně. Policie v kraji řeší případy spojené s elektrokoloběžkami  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.