Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Zvířata trpěla v bahně a výkalech. Chovatel dostal u přerovského soudu podmínku

V nevyhovujících podmínkách choval podle soudu Petr Graca nedaleko Hustopečí nad Bečvou skot a další zvířata. Vyčerpaný a zanedbaný dobytek neměl možnost ulehnutí, při kontrole nalezli inspektoři Státní veterinární správy v bahně i mrtvé tele. Provozovatel farmy dostal u soudu podmíněný trest, proti kterému se odvolal.

Za přečiny, kterých se dopustil Petr Graca na farmě ve Vysoké, místní části Hustopečí nad Bečvou na Přerovsku jej soud potrestal desetiměsíčním trestem se zkušebním odkladem na dva roky, podle původní kvalifikace mu hrozily až tři roky vězení. „Šlo o exces, obžalovaný není osobou, která běžně týrá zvířectvo,“ uvedl soudce Tomáš Novotný.

Podle rozsudku jednapadesátiletý muž jako zodpovědná osoba nezajistila zvířatům vyhovující podmínky od přesně nezjištěné doby do února 2020. „Místo pro chov zvířat bylo pokryté souvislou vrstvou bahna a výkalů a taktéž stáje byly pokryté vrstvou výkalů,“ uvedl soudce. Zvířata se podle důkazů nacházela ve špatném stavu, byla vyčerpaná, apatická a usínala vestoje. „Fotografie jsou velmi sugestivní a to i z policejní kontroly, ta zvířata tam neměla nejen stání, ale ani možnost ulehnutí,“ podotkl soudce.

Recidivista házel v Olomouci na projíždějící auta beton a cihly, zasáhl spolujezdkyni. Skončil ve vazbě

Úlomky cihel a betonu házel v noci v Olomouci na projíždějící auta třiačtyřicetiletý recidivista. Poškodil dva vozy, v jednom z nich dokonce zasáhl ženu na zadním sedadle. Ačkoliv se pokoušel utéct, policie ho zatkla a skončil ve vazbě. Hrozí mu...

 

Podmínky přitom obžalovaný podle rozsudku nezajistil ani březí krávě, kterou ponechal ve venkovním výběhu. „Porozené tele tak zapadlo do vrstvy bláta, kde se nemohlo postavit a napít a došlo tak k jeho úhynu,“ popsal soudce.

Případem se soud zabýval od loňského června, vyslechl nejen zaměstnance farmy, ale i veterináře a pracovníky veterinární správy. Soud se k případu vrátil po devíti měsících poté, co si nechal vypracovat ústavní znalecký posudek ke zhodnocení stavu chovaných zvířat. Z něj mimo jiné vyplynulo, že tele uhynulo v důsledku dehydratace a vyhladovění a podle znalců tak jde o trýznivé týrání.

Veterinární správa odhalila množírnu na Šumpersku. Chovatel nevěděl ani kolik psů má

V naprosto nevyhovujících podmínkách žilo nejméně 36 psů v Rapotíně na Šumpersku, kde inspektoři Státní veterinární správy z Olomouckého kraje objevili množírnu. Všechna zvířata by měla být majiteli odebrána, řada z nich trpí zdravotními...

 

Graca, který se u soudu hájil sám, s posudkem nesouhlasil, podal i námitku podjatosti. Poukázal, že soud se opírá v důkazech o závěry kontroly veterinářů, která podle něj nebyla zákonná. Nebylo podle něj také prokázáno, zda pitvané tele pocházelo z jeho farmy. „Celá kauza je tak zmanipulovaná a zmatečná, že navrhuji zproštění obžaloby,“ uvedl Graca. Odvolal se přímo na místě. „Chci, aby se prokázala pravda, chci prokázat svou nevinu. Zvířata mne živí, mám k nim osobní vztah,“ uvedl po rozsudku.

Na případ upozornila předloni v únoru Státní veterinární správa (SVS), která chovateli uložila pokutu 45 tisíc korun za porušení veterinárního zákona, neboť bez vyžádaní veterinárního osvědčení přemístil část chovu den před kontrolou na Slovensko. Farmě poté odebral Státní zemědělský intervenční fond prestižní ocenění Klasa a Regionální potravina. Důvodem bylo podle fondu porušování zákona na ochranu zvířat proti týrání.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Státní veterinární správa

Štítky Krimi, týrání zvířat, dobytek, skot, farma, Hustopeče nad Bečvou, soud, Přerov, Olomoucký kraj, Státní veterinární správa České republiky, statek, okres Přerov, Vysoká, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Roman Absatz

Jakou podmínku?vykastrovat!!!

Pátek, 7. října 2022, 14:56Odpovědět

Zvířata trpěla v bahně a výkalech. Chovatel dostal u přerovského soudu podmínku  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.