Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na sochu Rudoarmějce v Přerově nasprejoval vandal písmena Z. Barbarský čin, řekl primátor

Písmena Z nasprejoval neznámý pachatel na sochu Rudoarmějce před základní školou v Přerově. Město podalo trestní oznámení, a případem se tak bude zabývat policie. K podobným situacím poškození soch či památníků dochází i na dalších místech v kraji. „Pro mládež to není správný příklad, jak má člověk protestovat proti tomu, co se mu nelíbí,“ komentoval posprejování díla u školy přerovský primátor.

Dílo přerovského sochaře Josefa Bajáka stojí před Zákaldní školou Želatovská v Přerově od roku 1955. „Ve středu 26. října si kolemjdoucí nemohli nevšimnout, že je podstavec posprejovaný - na místo vyjel i úředník odboru majetku a město začalo konat. Podstavec je postříkán červenou barvou a písmenem Z, které je symbolem ruské invaze na Ukrajinu,“ specifikovala mluvčí přerovského magistrátu Lenka Chalupová.

Podle náměstka primátora Miloslava Dohnala (ODS) se náklady na vyčištění budou upřesňovat a částka se bude zřejmě pohybovat okolo deseti až patnácti tisíc korun. Město podalo trestní oznámení na neznámého pachatele. „Škoda prozatím nebyla vyčíslena, ale na základě zjištěných skutečností jsme zahájili úkony trestního řízení pro přečin poškození cizí věci,“ potvrdila policejní mluvčí Miluše Zajícová.

VIDEO: Policie hledá muže s drdolem, který posprejoval památník osvobození Olomouce

V září došlo letos již ke druhému poškození památníku Rudé armády v jednom z olomouckých parků. Pachatele tentokrát zachytila kamera a policie pátrá po jeho totožnosti. Muž posprejoval šestiboký obelisk ze všech stran, na pamětních deskách...

 

Poškození sochy odsoudil také přerovský primátor Petr Vrána (ANO). „Pomník symbolizuje konec války, konec krveprolití a nacistických zvěrstev. Socha nám připomíná oběť sovětských vojáků, kteří položili život za naši svobodu a za budoucnost Přerova. Barbarský čin provedený na uměleckém díle navíc vnímají žáci, před jejichž základní školou socha stojí. Ano, současná agrese Ruska vůči Ukrajině je odsouzeníhodná a neomluvitelná a naprosto chápu protesty vůči nesmyslné válce. Ale ne takto. Hrdinské činy sovětských vojáků při osvobozování Přerova, mezi kterými byla mimochodem i řada Ukrajinců, nemají s dnešním řáděním Putinových vojáků nic společného,“ okomentoval pro web města primátor Vrána.

Už dvakrát se stal terčem výtržníků také památník Rudé armády v Olomouci. Sloup na okraji jednoho z parků posprejoval v březnu neznámý pachatel hákovými kříži, o půl roku později se pak na bronzových pamětních deskách objevily nápisy UA. Muže, který se o poškození památníku postaral, hledá i s využitím dostupných kamerových záznamů policie.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Přerov

Štítky Krimi, sprejer, vandal, vandalismus, poškození, škoda, socha, Policie ČR, Přerov, Olomouc, primátor, památník, Josef Baják, Petr Vrána, ruská invaze na Ukrajinu, Vladimir Vladimirovič Putin, Lenka Chalupová, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na sochu Rudoarmějce v Přerově nasprejoval vandal písmena Z. Barbarský čin, řekl primátor  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.