Počasí dnes28 °C, zítra28 °C
Středa 17. července 2024  |  Svátek má Martina
Bez reklam

Další finta podvodníků, legenda o ztraceném občanském průkazu. Muž z Olomoucka málem přišel o 800 tisíc

S vymyšlenou historkou o ztraceném občanském průkazu se podvodníci tento týden pokusili okrást muže z Olomoucka. Vydávali se za pracovníky banky a strašili tím, že peníze na účtu jsou v ohrožení. Muže málem připravili o 800 tisíc korun.

Čtyřicetiletému muži podvodník zavolal tento týden v úterý ráno. Vydával se pracovníka banky a tvrdil, že si někdo na mužův občanský průkaz pokusil vzít v Praze úvěr na 250 tisíc korun.

"To však muž odmítl, protože v hlavním městě roky nebyl, doklad neztratil, sám o úvěr nežádal, a ani zmíněná banka nebyla jeho. Falešný bankéř před ukončením hovoru muži sdělil, že se mu tedy ozve bezpečnostní technik jeho banky," popsal fintu mluvčí policie Libor Hejtman.

Údajný bezpečnostní technik volal vzápětí a tvrdil, že muži pomůže vyřešit trable se zneužitím občanského průkazu. "Aby si na něj nikdo nemohl vzít úvěr, tak si má zažádat ve své bance o co nejvyšší úvěr. Ten potom vybere a hotovost vloží do chytrého bankomatu, ze kterého se pak peníze automaticky vrátí na zabezpečený účet v bance. Utvrzoval jej v tom, že potom bude chráněn a nikdo si na jeho jméno nebude moci vyřídit úvěr. Přitom na něj apeloval, aby zbytečně nekontaktoval policii, ani svého finančního poradce," uvedl mluvčí policie.

Volači a klikači dál úřadují i na Olomoucku. Další tři lidé přišli o statisíce

Série kybernetických podvodů na Olomoucku se v průběh listopadu opět rozšířila. Tři oběti online šejdířů přišly dohromady o více než milion korun. Policisté znovu zdůrazňují potřebu obezřetnosti nejen při obchodování na internetu. Vznikla také...

Podvodník muže nakonec skutečně přesvědčil, aby šel do své banky požádat o úvěr. Muž podal žádost o 800 tisíc korun a čekal na schválení. "Mezitím přece jenom navštívil svého finančního poradce, kterému se s událostí svěřil. Ten ho obratem odkázal jak na policii, tak na banku, aby žádost o úvěr okamžitě zrušil," potvrdil šťastný konec mluvčí policie.

Kriminalisté nyní případ vyšetřují pro pokus o podvod, za který hrozí až pět let za mřížemi. Policie zároveň varuje, aby lidé byli velice obezřetní. Trik s ohrožením peněz v bance není ojedinělý. 

"Nereagujte na podobné hovory. Nenechte se vmanipulovat do situace, že vaše finanční prostředky jsou v ohrožení a musíte je zachránit. Kdyby byly vaše peníze v ohrožení, tak banka sama zareaguje a učiní opatření. V případě pochybností vždy kontaktujte svou banku," nabádá mluvčí policie.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky podvod, telefon, občanský průkaz, úvěr, banka, policie, varování, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Další finta podvodníků: legenda o ztraceném občanském průkazu. Muž z Olomoucka málem přišel o 800 tisíc  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.