Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

Půlmilionové úspory chtěla investovat přes internet, konto ženě z Jesenicka vysáli podvodníci

S vidinou lákavého zisku uvěřila žena z Jesenicka internetové reklamě na investování. Neznámému investičnímu poradci poskytla vzdálený přístup ke svému počítači, a podvodník si tak přišel na takřka půl milionu korun. Dalším případem ze širokého portfolia kyberkriminality se nyní zabývají policisté.

Zhodnotit své úspory se rozhodla jedenašedesátiletá žena z Jesenicka, která zareagovala na internetovou reklamu vybízející k výhodné investici. „Záhy se jí ozval investiční poradce, který ji přesvědčil, aby si do svého počítače nainstalovala software pro vzdálený přístup. Pod záminkou investování od ženy postupně vylákal bezmála 500 tisíc korun,“ upozornila policejní mluvčí Marie Šafářová.

Na Boží hod muž z Prostějova naletěl podvodníkovi. Z účtu mu zmizelo 150 tisíc korun

Podvodníci, kteří se pod různými záminkami snaží z lidí vylákat přihlašovací údaje k jejich účtům, se nevzdali ani o Vánocích. Na Boží hod přišel o 150 tisíc korun muž z Prostějova, který na internetu prodával lyžařské boty.

Záhy komunikace ze strany údajného investičního poradce skončila a žena poznala, že se zřejmě stala obětí podvodníků. Její další kroky tak směřovaly na policii. Pachatel je podezřelý ze spáchání trestného činu podvod a trestného činu neoprávněný přístup k počítačovému systému a neoprávněný zásah do počítačového systému nebo nosiče informací. V případě dopadení a odsouzení mu hrozí trest jednoho až pěti let ve vězení.

Policisté opět upozorňují na nutnou obezřetnost v prostředí internetu. Lidé by si měli v podobných případech dávat pozor na reklamy slibující až podezřele vysoké zisky. „Podvodníci si platí reklamní kampaně s odkazy na svoje podvodné stránky. Reklamy se tak mohou objevit i na prověřených webech,“ podotkla mluvčí Šafářová.

Pro zájemce o investování je vhodné zjistit si více informací o různých investičních platformách a systémech. Také na internetu uvedené recenze investičních poradců mohou být podvržené, podle policie si je mohou podvodníci napsat i sami. Policisté současně varují před poskytováním vzdáleného přístupu do počítače, tabletu či mobilního telefonu a zdůrazňují potřebu ochrany osobních údajů, přístupů do internetového bankovnictví či údajů z platebních karet.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Krimi, podvod, internet, investice, úspory, Jeseník, Policie ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Půlmilionové úspory chtěla investovat přes internet, konto ženě z Jesenicka vysáli podvodníci  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.