Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Suchej únor podporují i strážníci z Olomouce. Rekordmana vezli na záchytku dvaadvacetkrát za měsíc

S cílem upozornit na nadměrnou konzumaci alkoholu v České republice patří i letos druhý kalendářní měsíc preventivní kampani Suchej únor. Účastníci akce vynechávají po dobu osmadvaceti dnů alkoholické nápoje. Městská policie Olomouc se na začátku tohoto období připomněla statistiky, které ilustrují až přehnanou konzumaci lihovin v podání některých lidí.

S osobami, u kterých vede přehnaná konzumace lihovin k různým problematickým situacím, se prakticky denně setkávají policisté a strážníci městské policie. „Značnou jedinců, kteří přeženou alkoholové pojení za únosnou míru, se nám podaří takzvaně rozchodit, ale bohužel se množí i případy, kdy vše končí cestou na Sušilovo náměstí, kde sídlí záchytka. Jen v loňském roce bylo do tohoto zdravotnického zařízení realizováno rovných 450 převozů,“ upozornil mluvčí Městské policie Olomouc Petr Čunderle. O rok dříve bylo transportů na záchytku v areálu Vojenské nemocnice Olomouc o třetinu méně.

Squatů s bezdomovci v Olomouci ubývá, říká ředitel městské policie. Téma řešil i s ministrem Jurečkou

Pozměněný přístup k řešení problematiky lidí bez domova má přinést nová zákonná úprava této oblasti. Poznatky z praxe získával také v Olomouckém kraji ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka, který o tématu debatoval mimo jiné se zástupci...

Že až 31 procent klientů protialkoholní záchytné stanice tvoří osoby, které sem míří opakovaně, naznačuje také údaj o počtu převezených osob, kterých bylo v Olomouci za rok 2022 celkem 185. Ze 450 převozů si značnou část pro sebe odkrojil jediný muž, kterého strážníci vezli na záchytku osmasedmdesátkrát. V jednom z měsíců stihl dokonce dvaadvacet pobytů v zařízení, kde jedno vystřízlivění přijde na dva tisíce korun při platbě na místě, případně tři tisíce při pozdější úhradě ve lhůtě osmi dnů.

V loňském roce zaznamenali olomoučtí strážníci také překonání nelichotivého pětiletého rekordu. „Nejvyšší zjištěnou hodnotou bylo téměř 5,78 promile alkoholu v dechu,“ podotkl mluvčí Čunderle.

Řadu případů spojených se silnou opilostí eviduje olomoucká městská policie i za první měsíc roku 2023. Na záchytku směřoval například výtržník, který lahví od piva mlátil do zaparkovaného auta městské policie. Dalšího muže pro změnu museli strážníci vytáhnout z Mlýnského potoka, kam v závěru ledna spadl. U padesátníka pak alkoholtester ukázal hodnotu 2,54 promile. Při popíjení v jednom z bytů ve Slavoníně se dostala až k hodnotě 4,38 promile alkoholu v dechu žena, která zavítala ke svému bývalému příteli. Návštěvu museli nakonec vyprovodit strážníci opět do specializovaného zdravotnického zařízení.

V celém Česku pak pravidelně minimálně jednou týdně pijí skoro dvě třetiny mužů, šestnáct procent z nich pak každý den. Tato čísla jsou jedny z nejvyšších v rámci Evropské unie.

Do kampaně Suchej únor se loni zapojilo na devět set tisíc lidí po celém Česku. „Úspěšně dokončenou měsíční abstinenci deklaruje zhruba 90 procent lidí, kteří se do kampaně zapojí,” doplnila Hana Friedlaenderová z agentury Nielsen Admosphere, která pro Suchej únor realizuje pravidelná šetření na Českém národním panelu.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Městská policie Olomouc

Štítky Alkohol, lahve, opilost, přestupek, záchytka, Městská policie Olomouc, Olomouc, Suchej únor, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Suchej únor podporují i strážníci z Olomouce. Rekordmana vezli na záchytku dvaadvacetkrát za měsíc  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.