Počasí dnes10 °C, zítra9 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Nové způsoby a sociální inženýrství. V Olomouckém kraji vzrostl počet internetových podvodů

Policisté z Olomouckého kraje sledují nárůst internetových podvodů o více než polovinu. Objasnit se jim daří ale necelou třetinu a pachatelé stále vymýšlejí nové způsoby, jak si podvodem přivydělat. Největší vzestup sleduje policie u podvodů s investicemi, vzdáleným přístupem nebo u takzvaných reverzních inzertních podvodů.

„Lidé si zvykli nakupovat z pohodlí domova, v rámci denního života jsou více aktivní na sociálních sítích a častěji používají softwarové aplikace,“ označil mluvčí krajského ředitelství policie Libor Hejtman pravděpodobnou příčinu nárůstu kriminality v kyberprostoru. Počet případů, které policisté zaznamenali jen v Olomouckém kraji, vzrostl o 56,5 procenta.

„Tato kriminalita v kyberprostoru se u nás vloni podílela téměř dvanácti procenty na celkovém počtu trestných činů,“ navázal mluvčí. Kriminalisté šetřili 1053 trestných činů v kyberprostoru, což bylo o 380 případů více než v roce 2021. Z více než tisícovky případů se policistům podařilo objasnit 307. „Objasněnost se tak oproti předchozímu období zvýšila o jedno procento na 29 procent,“ doplnil Hejtman.

Největší vzestup zaznamenali krajští kriminalisté u nových způsobů internetových podvodů. „Konkrétně jsou to reverzní inzertní podvody, vishing – falešný bankéř, podvody spojené s investicemi či podvody se vzdáleným přístupem,“ vysvětlil mluvčí s tím, že počet případů se pravidelně zvyšuje zejména před Vánocemi, v období slev nebo v období sezónních nákupů, například sportovního vybavení nebo pneumatik.

Žena uvěřila podvodníkům a přišla o několik milionů. Peníze navíc nebyly její

Jednašedesátiletá žena z Olomouce uvěřila podvodníkům a ti ji připravili o několik milionů korun. Peníze navíc převedla z účtu své kamarádky. Policisté varují před podobnými podvodnými praktikami.

Zaměřují se především na naivitu obětí

Podvodníci cílí zejména na pracovně aktivní část obyvatelstva, popřípadě dospívající mládež. „Na tuto skupinu obyvatelstva jsou cíleny útoky zejména majetkového charakteru,“ objasnil mluvčí. Pachatelé se zaměřují na pracující občany, kteří finanční prostředky mají, přičemž vsázejí na naivitu obětí, mentální nevyzrálost a důvěřivost.

„Jedná se i o osoby, které jsou samy a touží po nějakém životním vztahu, nebo po výhodné koupi či rychlém způsobu, jak vydělat peníze,“ vysvětlil policista. Dodal ale, že svůj podíl mají i lidé v důchodovém věku. „U seniorů je zneužíván především jejich aktuální zdravotní stav, osamělost, důvěřivost a neznalost rizik spojených s pohybem na internetu,“ objasnil. Podvodníci seniory oslovují skrze smyšlené záminky, jako je prodej zboží, výhra v soutěži či loterii, vrácení přeplatku za energie. Děti jsou zase obětmi mravnostních deliktů.

U reverzních inzertních podvodů pachatel reaguje na inzerát a předstírá zájem o koupi zboží, které oběť prodává na inzertním portálu. Následná komunikace s obětí probíhá skrze e-mail či komunikační aplikaci. Pod záminkou zajištění dopravy ze strany kupujícího – podvodníka, přijde oběti podvržený odkaz pro platbu, který se na první pohled jeví jako stránka inzertního portálu nebo přepravce.
Oběť v dobré víře vyplní přihlašovací údaje k internetovému bankovnictví na podvodném odkazu a až s odstupem času zjistí, že přišel o peníze na účtu. Bezhotovostní převod již nejde zrušit, zablokovat, ani úspěšně uplatnit reklamaci v bance.

Pachatelé přichází stále s novými způsoby

Dříve řešili kriminalisté z kybernetického oddělení internetové podvody na inzertních portálech, falešných e-shopech nebo takzvané americké generály a nigerijské dopisy. Jednotky případů se ale podle Hejtmana stále objevují.

Pachatelé ale stále přichází s novými způsoby, jak své oběti připravit o peníze. „Markantní vzestup zaznamenáváme u nově evidovaných způsobů sériové trestné činnosti,“ doplnil mluvčí. Mezi ně patří zmiňované reverzní inzertní podvody, vishing, investiční podvody či podvody se vzdáleným přístupem.

Dodal také, že internetoví zločinci zvyšují úroveň sociálního inženýrství. „Velmi podrobně analyzují, jakým způsobem se jejich oběť může chovat, co přesně může vzbudit jejich důvěru,“ objasnil mluvčí. Poškození tak čelí časovému nátlaku a tíseň ve spojitosti s předstíranou možností finanční újmy.

Pro to je typický zmiňovaný vishing, kdy oběti zavolá falešný bankéř, který odhalil napadení účtu. Ten potom skrze časový nátlak přiměje podvedeného, aby peníze dočasně převedl na zdánlivě bezpečný účet. Vážnost situace často umocňuje další telefonát, kdy se podvodníci tentokrát vydávají za policistu, který potvrdí tvrzení podvodného bankéře a nadále tlačí na oběť, aby převod uskutečnila.

Starší žena z Přerovska přišla o více než jeden a půl milionu. Chtěla investovat do akcií

O více než jeden a půl milionu korun přišla starší žena z Přerovska, která na sociálních sítích naletěla neznámému podvodníkovi. Ten ji přesvědčil, ať investuje do akcií energetické společnosti. Když chtěla transakci zrušit, pustila podvodníka...

Někdy se podaří získat zpět alespoň část peněz

Částky, o které oběť přijde, se podle Hejtmana pohybují od stokorun po milionové obnosy. Vše závisí na konkrétních okolnostech jednání pachatele a způsobu, kterým na poškozené cílí. U běžných podvodů, například v rámci konverzací, se většinou jedná o malé částky. Při podvodech s legendou investice úspor si podvodníci přijdou na poměrně vysoké částky. „Díky neopatrnému konání oběti, kdy se pachatel dostane k přístupovým údajům k internetovému bankovnictví, bývá škoda vysoká,“ dodal.

V některých případech se podaří zajistit alespoň část ukradené částky na účtech, kam přichází peníze z bankovních účtů poškozených. „Zpravidla jsou však finanční částky, o které pachatelé poškozené připraví, směřované do zahraničí či převáděny na virtuální měny,“ popsal mluvčí praktiky, díky kterým jsou ukradené peníze velmi obtížně dohledatelné. „V rámci trestního řízení ale už začínají spolupracovat i zahraniční subjekty,“ doplnil.

„Jedná se o celoevropský problém a do budoucna nemůžeme vyloučit další nárůst kybernetické kriminality,“ dodal na závěr policejní mluvčí.

Na olomouckém krajském ředitelství policie funguje oddělení kybernetické kriminality na odboru analytiky a kybernetické kriminality. Tito krajští kriminalisté řeší převážně sériové případy s velkým počtem poškozených napříč republikou, v některých případech i s mezinárodním přesahem. V rámci své činnosti pracují policisté ze zmíněného oddělení s ostatními krajskými ředitelstvími, ale i s celostátními útvary, jako je Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ), Úřad služby kriminální policie (USKPV) nebo Národní centrála proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminalitě služby kriminální policie a vyšetřování (NCTEKK).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay

Štítky internetové podvody, kyberkriminalita, Olomoucký kraj, Policie ČR, vishing

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nové způsoby a sociální inženýrství. V Olomouckém kraji vzrostl počet internetových podvodů  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.