Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Policie uzavřela případ bezcitného střelce z olomoucké herny. Recidivista chtěl popravit pracovnici

Kriminalisté ukončili vyšetřování loňského pokusu o vraždu v olomoucké herně, které má na svědomí dvaasedmdesátiletý recidivista. Ten chladnokrevně střelil do hlavy pracovnici podniku, která jen zázrakem přežila. Pachatel již v minulosti pykal ve vězení za vraždu, nyní mu hrozí patnáct až dvacet let odnětí svobody či výjimečný trest.

Ke zvlášť závažnému zločinu vraždy ve stádiu pokusu došlo loni 20. května v olomoucké herně na Masarykově ulici. Nenápadně vypadající senior vytáhl zbraň na obsluhu podniku a po chvíli na sedmapadesátiletou ženu vypálil. V minulosti už mnohokrát odsouzený kriminálník z místa zmizel, brzy ho ale dostihli policisté. I s využitím kamerových a zvukových záznamů z prostor herny byl sled událostí kriminalistům brzy poměrně jasný.

Vyšetřování dospělo v únoru do závěrečné fáze. „Kriminalisté předali krajskému státnímu zástupci spis s návrhem na podání obžaloby na dvaasedmdesátiletého muže, kterému hrozí trest odnětí svobody na patnáct až dvacet let nebo výjimečný trest,“ konstatoval krajský policejní mluvčí Libor Hejtman.

Sedmdesátník strávil skoro půl století ve vězení. V Olomouci střelil do hlavy pracovnici herny

Zarážející případ vraždy ve fázi pokusu z olomoucké herny objasnili během několika hodin krajští kriminalisté. Ukázalo se, že pachatelem je dvaasedmdesátiletý muž, který takřka celý dospělý život strávil za mřížemi. Při snaze loupit střelil...

Muž s bohatou trestní minulostí 30. května 2022 žádal v herně s revolverem v ruce vydání peněz, situace náhle eskalovala ve střelbu z bezprostřední blízkosti na pracovnici za pultem. „Pravděpodobně si myslela, že je před ní možná pomýlený starý pán. Nemohla se více mýlit. Chovala se k němu velmi vstřícně, ochotně. Snažila se s ním mluvit klidným tónem a po dobrém. On ji z několika desítek centimetrů střelil do hlavy, aniž by ho jakkoliv ohrožovala. Šlo o naprosto chladnokrevnou popravu,“ pohoršeně konstatoval Jan Lisický, vedoucí odboru obecné kriminality služby kriminální policie a vyšetřování krajského ředitelství Olomouckého kraje.

Ženu v kritickém stavu našel po střelbě další host herny až po několika desítkách minut. Záchranářům a zdravotníkům z Fakultní nemocnice Olomouc se podařilo zvládnout boj o její život, zranění ovšem byla velmi závažná. Pracovnici herny žijící s rodinou ve Štěpánově u Olomouce podpořili lidé také ve finanční sbírce, kterou vyhlásila obec. „Informace o zdravotním stavu poškozené ženy nemůžeme poskytnout. Je i nadále v péči lékařů,“ poznamenal mluvčí Hejtman.

Nebezpečný recidivista má ve svém trestním rejstříku i vraždu, za kterou byl v roce 1983 byl odsouzen na 21 let. „V roce 1980 při výkonu trestu v Leopoldově měl ubít kladivem spoluvězně. Ve vězení strávil celkem 48 let,“ přiblížil vedoucí krajské kriminálky Lisický na tiskovém brífinku k případu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Krimi, střelba, pokus vraždy, střelba herna, herna Masarykova, Olomouc, sbírka, Štěpánov, rodina, pomoc, recidivista, Policie ČR, herna, Fakultní nemocnice Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie uzavřela případ bezcitného střelce z olomoucké herny. Recidivista chtěl popravit pracovnici  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.