Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Pracovnice olomoucké herny podlehla zraněním. Loni ji s revolverem přepadl bezcitný recidivista

V téměř rok trvajícím náročném boji o život podlehla pracovnice olomoucké herny, kterou loni v květnu přepadl celoživotní kriminálník a z těsné blízkosti ji střelil do hlavy. Sedmapadesátiletá žena ze Štěpánova podle regionálního Deníku zemřela v nemocnici. Recidivistu, který za život strávil ve vězení takřka půl století, čeká soud.

Loni 20. května vytáhl nenápadně vypadající senior zbraň na pracovnici herny na Masarykově třídě v Olomouci a po chvíli na sedmapadesátiletou ženu vypálil, z těsné blízkosti ji trefil do hlavy. Jeho oběť utrpěla velmi vážná zranění a mnoho měsíců bojovala o život. V úterý 7. března Miluše Navrátilová zemřela, informaci přinesl Olomoucký Deník.

„Maminka vnímala, poznávala nás. Viděla jsem za těch deset měsíců pokroky: jedla, pila, jednoslovně na nás promluvila. Nedokázala jsem pochopit, že to nezvládne. Stále jsem viděla existující naději a věřila v zázrak,“ řekla Deníku dcera paní Miluše Petra. Poslední rozloučení proběhne podle smutečního oznámení tento čtvrtek v dopoledních hodinách v Olomouci.

Krajský soud v Brně dnes začal projednávat otřesný případ trojnásobné vraždy z Kostelce na Hané na Prostějovsku. Devětadvacetiletý muž loni koncem dubna zběsilým způsobem ubodal svého bratra, sestru a otce, přežila pouze mladší sestra. Žaloba...

Policie v únoru uzavřela vyšetřování a předala spis státnímu zástupci s návrhem na obžalobu za vraždu ve stádiu pokusu. Prokurátor návrh akceptoval. Pachatelem je dvaasedmdesátiletý nebezpečný recidivista. Podle kriminalistů dění v herně nejdříve pozoroval z ulice a čekal, až z podniku odejdou poslední zákazníci.

Poté měl vstoupit dovnitř a s revolverem v ruce požadovat po obsluze peníze. Pracovnice herny mu je odmítla vydat a pachatel pak měl podle šéfa olomoucké kriminálky Jana Lisického chladnokrevně vystřelit a ženu zasáhnout do hlavy. Senior v herně nic neukradl a při útěku střelnou zbraň zahodil. Policisté ho krátce nato dostihli. I s využitím kamerových a zvukových záznamů z prostor herny byl sled událostí kriminalistům brzy poměrně jasný.

Státní zástupce obžaloval muže za vraždu a nedovolené ozbrojování. Za to mu hrozí patnáct až dvacet let vězení či dokonce výjimečný trest. „Obviněný v přípravném řízení využil svého práva a odmítl vypovídat, uzavření dohody o vině a trestu tedy prozatím nepřichází v úvahu,“ uvedl státní zástupce Jindřich Pazdera.

Případ se dostal k soudci Petru Sušilovi. Vazební jednání je nařízeno na 15. března, teprve poté soudce pravděpodobně nařídí termín hlavního líčení. „O případném překvalifikování trestného činu na vraždu rozhodne soud,“ řekl krajský policejní mluvčí Libor Hejtman.

Obviněný senior je několikanásobným recidivistou. Ve vězení strávil celkově 48 let. Podle Lisického byl v roce 1983 odsouzen na 21 let za vraždu poté, co při výkonu trestu v Leopoldově ubil kladivem svého spoluvězně. Naposledy recidivista stanul před soudem v roce 2012, kdy si odešel s trestem pětiletého vězení. Muž měl trvalé bydliště v Přerově, žil ovšem na ubytovně v jiném městě. Od 23. května loňského roku je ve vazbě. Při zadržení se přiznal pouze ke střelbě a dění v herně popisoval kriminalistům jinak.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Krimi, vražda, herna, herna Masarykova, Olomouc, recidivista, Policie ČR, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pracovnice olomoucké herny podlehla zraněním. Loni ji s revolverem přepadl bezcitný recidivista  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.