Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

VIDEO: Běloruský šofér se před celníky zamkl. V kamionu měl tisíce litrů alkoholu neznámého původu

Že setkání s celní správou může být značný problém zřejmě tušil pětašedesátiletý běloruský řidič kamionu, kterého zastavila kontrola na dálnici D35 v Olomouckém kraji. Muž se před celníky zamkl v kabině a chvíli odmítal spolupracovat. Později se vyjasnilo proč, v návěsu měl alkohol bez potřebných dokladů, daňový únik přesáhl částku dva miliony.

Celníci se v Olomouckém kraji na konci dubna opět zaměřili na kontrolu zboží, které podléhá spotřební dani či celním poplatkům. Při zastavení nákladního auta jedoucího na Ostravu po dálnici D35 se setkali s nezvyklým chováním řidiče.


 

Na videu je uvedeno nesprávné datum a čas události kvůli chybnému nastavení záznamového zařízení.

Když pětašedesátiletého cizince vyzvali ke zpřístupnění nákladového prostoru, neměl muž pro pokyny celníků pochopení. „S hlídkou odmítal spolupracovat, zpochybňoval pravomoc kontrolního orgánu a zamkl se ve svém vozidle. S postupujícím časem začal dokonce projevovat známky agresivního chování. Svůj postoj změnil až v momentě, kdy ho celníci po řadě výzev důrazně upozornili na zákonnou možnost použití donucovacích prostředků,“ vylíčil mluvčí Celního úřadu pro Olomoucký kraj David Kubenz.

Brzy bylo více než jasné, proč měl řidič běloruské národnosti obavy z kontroly převáženého nákladu. Celníci ve vozidle našli téměř 12 tisíc litrů lihovin bez řádných dokladů. „Předběžný daňový únik byl stanoven na částku přesahující 2 miliony korun. Vzhledem k možnému vysokému daňovému úniku bylo řidiči zajištěno dle zákona o spotřebních daních nejen veškeré přepravované zboží, ale i samotný dopravní prostředek,“ upozornil mluvčí celníků.

Pokud se podezření na nelegální transport alkoholu prokáže, může podle Kubenze zboží i nákladní auto propadnout ve prospěch státu. „Podobné případy zajištěného alkoholu mají nejen přínos pro státní rozpočet, ale současně chrání zdraví občanů České republiky před případnými důsledky, způsobenými požitím závadného alkoholu,“ zakončil mluvčí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Celní správa České republiky

Štítky Celní správa, alkohol, líh, kamion, kontrola, cizinec, daňový únik, dálnice D35, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Běloruský šofér se před celníky zamkl. V kamionu měl tisíce litrů alkoholu neznámého původu  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.