Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Organizovaná skupina vyrobila pervitin za desítky milionů, olomouckým kriminalistům neunikla

Trojici mužů ze Šumperska a Olomoucka zadrželi na konci dubna policisté kvůli závažnému drogovému deliktu, podle kriminalistů vyrobili nejméně čtrnáct a půl kilogramu pervitinu. V menším, ale stále alarmujícím rozsahu vařil a prodával drogy i další obviněný v okrese Olomouc. Vedoucí krajské kriminálky upozorňuje na stále se zvyšující množství návykových látek, které pachatelé připravují a šíří.

Od října 2022 byli mužům zapojeným do vaření metamfetaminu neboli pervitinu na stopě policisté ze Šumperska a záhy poznali, že činnost skupiny svým rozsahem bude spadat do ranku krajských kriminalistů. S vyčerpáním široké palety metod policejní operativní práce se několik měsíců chystalo samotné zadržení třicetiletého, šestatřicetiletého a šestačtyřicetiletého muže a 30. dubna spadla klec.

Policisté zjistili, že muži působili nejen na území České republiky, a to zejména v Olomouckém kraji v okrese Olomouc a Šumperk, ale také v Polské republice. „V organizované skupině měl každý z členů svou roli a svým částečným jednáním přispěl k výrobě metamfetaminu, a to ve velkém rozsahu. Cílem protiprávního jednání skupiny byl co nejvyšší finanční zisk,“ uvedl krajský policejní mluvčí Libor Hejtman. Hlavnímu šestatřicetiletému pachateli kriminalisté prokázali obchod se 14,5 kilogramy pervitinu, třicetiletému spolupachateli obchod s nejméně 2,8 kilogramy a nejstaršímu spolupachateli obchod s téměř 400 gramy pervitinu. V případě předpokládané prodejní ceny dvou tisíc korun za gram se hodnota distribuovaných drog zadržené skupiny jen za prokázané několikaměsíční období blíží 30 milionům korun.

Ohromný protidrogový zásah na Šumpersku: pro gang šly zásahovky, jeden pachatel je na útěku

Přes osmdesát policistů se podílelo na vyšetřování a zadržení drogového gangu na Šumpersku, který nedovolenými látkami zásoboval region minimálně dva roky. Kriminalisté při akcích s krycím názvem Grate a Finis zadrželi šest mužů, jeden...

„Šlo o opravdu obrovské množství a je děsivé, jak v posledních letech stoupá množství, které těmto lidem klademe za vinu v okamžiku, kdy padne klec. Dříve to byly desítky gramů, nyní už jsme i na řádech vyšších desítek kilogramů. Trend bohužel směřuje k velkým varům a varnám,“ konstatoval vedoucí odboru obecné kriminality Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje Jan Lisický a přiblížil: „Dřív pachatelé varnu přenášeli v krabicích od bot a vyráběli v baňkách o velikosti žárovky. Nyní byla zadržena šestilitrová baňka, najednou vyrobí i 700 gramů pervitinu. V minulosti využívali aceton nebo toluen v množství běžné plechovky ze železářství, nyní bývá v garážích s varnami i několik padesátilitrových barelů,“ pozastavil se nad nárůstem produkovaného množství návykových látek Lisický.

Při realizaci provedli policisté tři domovní prohlídky a čtyři prohlídky jiných prostor. Díky nim zajistili dvě laboratoře s chemikáliemi a nástroji nezbytnými k výrobě metamfetaminu. Kromě varen našli také 400 gramů pervitinu, 400 gramů efedrinu, čtyři a půl tisíce tablet obsahující pseudoefedrin a další kilo již vyloupaných tablet s obsahem pseudoefedrinu. S tím souvisí i další úskalí, se kterým se musí policisté vypořádat. Kromě označených látek jsou v nelegálních laboratořích často k nalezení různé směsi neznámého složení, u kterých stále probíhá reakce. Policie je také musí zajistit jako důkaz a bezpečně skladovat až do konce soudního procesu.

„Policie si s těmito látkami musí poradit, primárním úkolem je ochrana zdraví obyvatel. Je to velmi nebezpečné, policisté nikdy jasně neví, s čím se setkávají. Hrozí zde značné riziko požáru, výbuchu nebo i otravy, při těchto akcích spolupracujeme také s chemiky,“ doplnil vedoucí krajské kriminálky.

Alkohol, drogy i osoby v pátrání. Policie v Přerově kontrolovala vyloučené lokality i pořádek u marketů

Poměrně časté incidenty a problémy s dodržováním veřejného pořádku trápí občany Přerova v okolí nákupních center či vlakového nádraží. Policisté a strážníci městské policie začaly intenzivněji kontrolovat problémové lokality. Během jednoho dne...

Kriminalisté podali krajskému státnímu zástupci podnět k vydání návrhu na vzetí trojice mužů do vazby, který soud akceptoval a poslal je za mříže. „Obviněným hrozí za zvlášť závažný zločin nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy tresty odnětí svobody na deset až osmnáct let,“ konstatoval mluvčí Hejtman.

Vazebně stíhají policisté za výrobu drog i pětatřicetiletého muže z Olomoucka, kterého také zadrželi na konci dubna. „Obviněný muž měl od roku 2022 do poloviny dubna 2023 vyrábět psychotropní látku metamfetamin. K její výrobě si obstarával lékové přípravky obsahující pseudoefedrin, které nakupoval v Polsku. K výrobě drogy si zajišťoval i další potřebné chemikálie, jako červený fosfor, hydroxid sodný, aceton a podobně. Muž vyrobený pervitin z části sám užíval a z části jej předal či prodal dalším osobám na různých místech na Olomoucku. Kriminalisté při domovní prohlídce zajistili kompletní ‚varnu‘ pervitinu, zhruba deset gramů metamfetaminu a téměř 1 400 gramů červeného fosforu,“ uvedl Jan Lisický s tím, že toto množství červeného fosforu by vystačilo na výrobu přibližně 14 kilogramů drogy. Obviněnému muži v tomto případě hrozí pobyt ve vězení v délce osmi až dvanácti let.

Nejen kvůli odhalení dvou velmi závažných případů šéf kriminalistů z Olomouckého kraje přístup a výsledky policistů z krajského toxi týmu. „Byl bych nerad, aby si členové týmu zvykli na pochvalu, ale jsem na ně nesmírně pyšný, patří mezi nejlepší v České republice. Odvádějí excelentní práci. Ukázalo se, že výborně pracují i nižší články toxi týmu, v tomto případě z Olomouce a Šumperku. Od těch nejlepších se učili i policisté z Prostějovska, kteří se zapojili i přes náročnou personální situaci formou stáže,“ chválil Jan Lisický.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie České republiky

Štítky Krimi, drogy, pervitin, zásah, policie, domovní prohlídka, varna, Šumperk, Olomouc, Olomoucký kraj, Policie ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Organizovaná skupina vyrobila pervitin za desítky milionů, olomouckým kriminalistům neunikla  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.