Počasí dnes10 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Žena z Prostějovska prodávala boty za dvě stovky, přes noc jí podvodník stáhl z konta čtvrt milionu

Tři další případy lidí podvedených při snaze prodat zboží přes internet řeší policisté v Olomouckém kraji. Celková škoda se blíží půl milionu korun. Největší ztrátu zaznamenala žena z Prostějovska, která chtěla prodat používané boty za 200 korun. Uvěřila ale neznámému člověku a místo drobného přilepšení přišla o 230 tisíc.

V pátek oslovil jedenačtyřicetiletou ženu z Prostějovska přes aplikaci Messenger neznámý člověk, který reagoval na její inzerát týkající se prodeje sálových bot za dvě stě korun. I tentokrát došlo na scénář se zasláním podvrženého odkazu na stránky přepravní společnosti, kde důvěřivá oběť vše požadované vyplnila, a to včetně přístupů ke svému účtu a přihlášení do internetového bankovnictví. „Potom šla spát. Ráno se z obdržených zpráv z banky dozvěděla o několika finančních transakcích na jejím účtu. Žena ihned zavolala do banky a nechala bankovní účet i platební kartu zablokovat. Mezitím ji ale podvodník připravil o 230 tisíc korun,“ uvedl policejní mluvčí Libor Hejtman s tím, že pachatele hledá policie kvůli podezření ze tří trestných činů a hrozí mu jeden až pět let za mřížemi.

Kyberšejdíři si přišli i na devětačtyřicetiletou ženu z Přerova, která prodávala oblečení přes aplikaci Vinted. „Neznámý pachatel ji e-mailem kontaktoval s tím, že zboží má prodané a kvůli výplatě peněz si má založit virtuální peněženku. K tomu přiložil odkaz na její založení. Podvedená žena netušila, že ji kontaktoval podvodník, který připojil podvržený odkaz,“ popsal mluvčí Hejtman. Záhy se tak nevědomky přesunula na falešný web, kde vyplnila údaje k bankovnímu účtu a platební kartě. Brzy ale zjistila, že jí neznámý pachatel odčerpal z účtu 119 tisíc korun. „Pachateli hrozí za trestné činy podvod a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku trest odnětí svobody na jeden rok až pět let,“ poznamenal mluvčí Hejtman.

Věřila ve sňatek s americkým vojákem a zásilku s hromadou dolarů. Podvodníkovi žena poslala skoro tři miliony

V setkání se spřízněnou duší i možnost pohádkového zbohatnutí uvěřila dvaašedesátiletá žena z Olomoucka při internetovém chatování s domnělým americkým vojákem na misi. Znovu se ale zopakoval známý podvodný scénář, oběť poslala na neznámé účty...

Během uplynulého víkendu se na policisty obrátila také šestadvacetiletá Olomoučanka, která se stala obětí internetového podvodu. „V sobotu 6. května zveřejnila na online obchodním portále nabídku prodeje oblečení za necelé dva tisíce korun. Krátce po zveřejnění ji kontaktoval zájemce, který jí zaslal email s odkazem, který měl posloužit k dokončení prodeje. Žena na něj klikla a byla přesměrována na podvrženou webovou stránku, na které vyplnila údaje ke své platební kartě. Bohužel v bankovní aplikaci navíc potvrdila i provedení platby,“ vylíčila další z případů olomoucká policejní mluvčí Petra Vaňharová. Když si mladá žena po chvíli si zkontrolovala stav peněžních prostředků na bankovním účtu, zjistila, že jí místo připsaní peněz z konta zmizelo přes 100 tisíc korun.

Olomoučtí kriminalisté nyní případ prověřují pro podezření ze spáchání zločinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a přečinu podvodu.

Nikdy se nepřihlašujte do internetového bankovnictví přes zaslané odkazy od neznámých osob. Zpravidla budete přesměrováni na falešné stránky, které z Vás vylákají přihlašovací údaje k internetovému bankovnictví nebo platební kartě. Podvodník Vás potom připraví o všechny naspořené peníze. 
Zdroj: Policie ČR

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky Krimi, podvod, internet, prodej na internetu, zboží, Olomouc, Prostějov, Přerov, Policie ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žena z Prostějovska prodávala boty za dvě stovky, přes noc jí podvodník stáhl z konta čtvrt milionu  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.