Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Po dvanácti letech na svobodu. Soud v Šumperku propustil z vězení žháře z Vítkova

Za žhářský útok na domek Romů ve Vítkově na Opavsku si odpykali Václav Cojocaru a Ivo Müller dvanáct let, soud v Šumperku je propustil z vězení o osm let dříve oproti původně stanovanému trestu. Za pokus několikanásobné rasově motivované vraždy z roku 2009 padl původně dvacetiletý trest. Oba muži jsou nyní v sedmileté podmínce, na svobodu se dostanou pravděpodobně v úterý.

Šumperský okresní soud dnes podmíněně propustil z vězení Václava Cojocarua, který si odpykával dvacetiletý trest za žhářský útok na domek Romů ve Vítkově na Opavsku v roce 2009. Za mřížemi strávil dvě třetiny trestu, tedy 12 let. Soud se při jednání spojil s odsouzeným, který si trest za pokus o několikanásobnou rasově motivovanou vraždu vykonává v jedné z nejpřísnějších věznic v zemi na Mírově, prostřednictvím videokonference. Cojocaru se dnes znovu omluvil, chce žít řádným životem. Žalobce jeho žádost podpořil, ale ponechal si lhůtu na případné odvolání. Soud vyhověl také žádosti dalšího pachatele, Iva Müllera. O případu nyní rozhodoval šumperský soud na základě působnosti, věznice Mírov spadá do jeho okresu.

Žalobce Tomáš Horák žádosti obou odsouzených podpořil, splnili podle něj všechny zákonné požadavky. "Ponechal jsem si v tomto případě čistě formální lhůtu. Do tří dnů je možné podat stížnost, v tomto případě však nepředpokládám, že bych ji podal. Je to spíše z administrativních důvodů kvůli věznici. Ti pachatelé byli ve věznici 12 let, věznice jim musí připravit podklady, vyřídit s nimi osobní a administrativní záležitosti. Předpokládám, že by šli v úterý z věznice na svobodu," řekl státní zástupce. Lhůta se podle něj počítá od pátku s ohledem na pracovní den následující po víkendu.

Se stejným termínem počítá i obhájce odsouzených Ladislav Myšák. "Počítám, že v pondělí bude vyhotoveno nějaké rozhodnutí, které bude doručeno do věznice. Očekávám, že v úterý si je odvezu domů," uvedl Myšák. Podle mluvčího mírovské veznice Františka Richtera budou po doručení usnesení soudu oba hned podmíněně propuštěni. "Ve věznici jen absolvují patřičné "kolečko" - správní oddělení, finanční oddělení a mohou jít na svobodu. Z praxe to vidím někdy na začátek příštího týdne," doplnil Richter.

Motivem vražd v Olšovci na Přerovsku byla chorobná žárlivost. Pachatel, Slovák, v sobotu večer střílel z nelegálně drženého samopalu a poté si sám vzal život. Šlo o zbraň ze Slovenska, která byla vyřazena z armády. Muž zabil pár seniorů a jejich...

Podle šumperského soudce Lubomíra Kozáka obě žádosti odsouzených splnily formální podmínky, odsouzení mají za sebou dvě třetiny trestu, v jejich prospěch svědčilo i dobré chování za mřížemi a snaha splácet škodu, kterou soudy vyčíslily na 17 milionů korun. Podle Kozáka v jejich prospěch mluvil také znalecký posudek z oboru klinické psychologie, znalec v jejich případě vyslovil pozitivní prognózu. Oba dostali ve vězení i desítky kázeňských pochval. Odsouzeným soudce uložil sedmiletou zkušební dobu, probační dohled a povinnost splácet škodu.

Oba odsouzení z Mírova soudci dnes vzkázali, že svého činu litují a chtějí žít řádný život. "Tehdy mi bylo 20 let, by jsem mladý, naivní hlupák, kterému bylo něco předhazováno. Dnes je mé přemýšlení úplně jinde. Vzal jsem si z toho obrovské ponaučení, mám to v hlavě úplně jinak poskládané," uvedl Cojocaru, který dosud na náhradě škody zaplatil poškozeným zhruba půl milionu korun. "Sám za sebe mohu říci, že vidím věci jinak a vše jsem si uvědomil. Kdybych se před 14 lety potkal, nafackoval bych si za to, co jsem dělal. Byl jsem mladej blbej kluk," prohlásil Müller.

Na dům obývaný početnou romskou rodinou zaútočili v noci na 19. dubna 2009 dohromady čtyři mladíci. Do oken hodili zápalné láhve. Dům začal okamžitě hořet. Tři lidé byli zraněni, nejvážněji tehdy ani ne dvouletá Natálie. Dítě bylo popáleno na 80 procentech těla a přišlo o tři prsty na rukou. Podle znalců všichni čtyři odsouzení patřili k aktivním severomoravským neonacistům, kteří propadli neonacistické ideologii. Cojocaru a Müller byli ke dvacetiletým trestům pravomocně odsouzeni Vrchní soudem v Olomouci v březnu 2011. Spolu s nimi byli odsouzeni David Vaculík a Jaromír Lukeš, kteří dostali trest 22 let vězení.

Anna Siváková, matka popálené Natálky, má kvůli podmínečnému propuštěním dvou žhářů z vězení obavy z budoucnosti.  "Jsem z rozhodnutí soudu v šoku. Chce se mi brečet. Chce se mi zvracet. Nesouhlasím s tím. Oni se nezměnili. Naše rodina, hlavně Natálka, budeme trpět celý život," vyjádřila své pocity Siváková. Dodala, že před časem dopisem rodinu kontaktoval odsouzený žhář Müller. "Napsal, že ho to mrzí. Že bude Natálce posílat víc peněz. Nevím, co si o tom myslet," řekla. S dcerou dnes o propuštění dvou odsouzených útočníků mluvila. "Řekla jsem jí to. Má strach," podotkla.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ČTK/Alena Horáková

Štítky Krimi, soud, žhářský útok, žháři Vítkov, propuštění, vězení, Mírov, Šumperk, Olomoucký kraj, Opava, Vítkov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po dvanácti letech na svobodu. Soud v Šumperku propustil z vězení žháře z Vítkova  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.