Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Falešný bankéř naléhal a naléhal. Žena z Přerova byla obezřetná, ale nakonec přišla o téměř sto tisíc korun

Jednačtyřicetiletá žena z Přerova přišla o téměř sto tisíc korun poté, co na ni naléhal falešný bankéř, že je její účet v ohrožení. Žena byla zpočátku obezřetná a nedůvěřivá, nakonec ale podvodníkovi podlehla. Policie opět varuje, aby lidé byli velmi opatrní.

Jednačtyřicetiletá žena z Přerova přišla na místní policii s tím, že ji falešný bankéř tuto středu připravil o 93 tisíc korun.

Nejprve jí zavolala neznámá žena a tvrdila, že je z České národní banky a volá, protože zaznamenala útok na bankovní účet. Apelovala na ženu, aby si do počítače nainstalovala aplikaci pro vzdálenou podporu, což žena odmítla. Údajná bankéřka jí sdělila, že se ozve kolega.

"Ten volal vzápětí. Žena byla opatrná a požadovala, aby jí muž zavolal z pevné linky a ona si mohla na internetu ověřit telefonní číslo. Muž zavěsil a zavolal z jiného mobilního čísla a tvrdil, že volá z pevné linky, a jestli se ženě zobrazuje mobilní telefon, tak se jedná o technickou chybu. Žena zapochybovala a sdělila muži, že raději zavolá do své banky a ověří si tam případné napadení účtu," popsal mluvčí policie Libor Hejtman.

Muž ženu ovšem přesvědčil, že se jedná o velký kybernetický útok, který zachytila jenom Česká národní banka a menší banky o něm prozatím neví. Stále naléhal a tvrdil, že na účtu již někdo požádal o úvěr, a pokud žena nebude rychle jednat, bude na léta zadlužená.

Žena z Prostějovska prodávala boty za dvě stovky, přes noc jí podvodník stáhl z konta čtvrt milionu

Tři další případy lidí podvedených při snaze prodat zboží přes internet řeší policisté v Olomouckém kraji. Celková škoda se blíží půl milionu korun. Největší ztrátu zaznamenala žena z Prostějovska, která chtěla prodat používané boty za 200 korun....

"Nakonec ji přesvědčil a žena si stáhla do mobilního telefonu aplikaci, otevřela si internetové bankovnictví a plnila pokyny, které jí muž zadával," uvedl mluvčí policie.

Žena pak peníze ze svého spořícího účtu, a to z bezpečnostních důvodů, peníze poslala na svůj běžný účet a na několik dalších bankovních účtů. Muž jí poté oznámil, že zhruba hodinu a půl bude trvat údržba účtu a pak se peníze vrátí.

"Místo bankéře se však zhruba za dvě hodiny ozvala pravá pracovnice banky s tím, že se žena stala zřejmě obětí podvodu, a proto jí zablokovala bankovní účet," sdělil mluvčí policie. Na pobočce pak žena zjistila, že přišla o peníze. Policie celou věc vyšetřuje pro přečin podvod, za který hrozí až dva roky vězení.

Policie varuje
Pamatujte! Nikdy nepřistupte na to, že se přihlásíte do své internetové banky a umožníte „bankéři“ vzdálený přístup k vašemu účtu, aby vám „pomohl“ zachránit vaše peníze. Banky nikdy nechtějí, abyste sdělili své přístupové heslo, povolili vzdálený přístup ke svému počítači nebo odklikli či potvrdili nějaký odkaz. Ten vás zpravidla přesměruje na podvodnou stránku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Denisa Albaniová

Štítky policie, podvod, bankéř, internet, účet, Přerov, peníze, banka, Česká národní banka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Falešný bankéř naléhal a naléhal. Žena z Přerova byla obezřetná, ale nakonec přišla o téměř sto tisíc korun  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.