Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Vaše auto bylo nasnímáno, hrozí pokuta. Podvodníci posílají falešné e-maily od policie

Několik zpráv o překročení povolené rychlosti obdržela v minulém týdnu žena z Prostějova a s podezřením na podvod se obrátila na městskou policii. Zvláštně formulovaný text předstírající výzvu od policie dotyčnou neošálil, strážníci přesto apelují na obezřetnost. Policisté tímto způsobem informace o přestupcích nikdy neposílají.

Žena z Prostějovska prodávala boty za dvě stovky, přes noc jí podvodník stáhl z konta čtvrt milionu

Tři další případy lidí podvedených při snaze prodat zboží přes internet řeší policisté v Olomouckém kraji. Celková škoda se blíží půl milionu korun. Největší ztrátu zaznamenala žena z Prostějovska, která chtěla prodat používané boty za 200 korun....

V závěru týdne se na strážníka městské policie v Prostějově obrátila jedna z občanek s tím, že dostala e-mail odeslaný údajným policejním oddělením dopravy. Podivná zpráva jí přišla hned několikrát. „Jednalo se o to, že prostřednictvím e-mailu byla žena nabádána, aby klikla na odkaz, který jí měl usvědčit z překročení rychlosti při řízení vozidla. Strážník ženě potvrdil, že se jedná o podvodný e-mail a doporučil, aby na něj nijak nereagovala a hlavně na nic neklikala a vše nahlásila i na Policii ČR,“ komentovala situaci mluvčí Městské policie Prostějov Tereza Greplová.

Za dobu rozmachu internetové kriminality už jsou známé případy, kdy se důvěřiví lidé stali obětmi podvodníků kvůli ještě kostrbatějším textům a méně pravděpodobným scénářům. I zde je tak na místě opatrnost. „Městská policie, Policie ČR i správní orgány se distancují od takovéto formy komunikace. V žádném případě nekomunikují s občany, kteří jsou podezřelí z protiprávního jednání, tímto způsobem. Nikdy se nikomu neposílá formou e-mailu nebo textových zpráv žádné oznámení o spáchání přestupku nebo výzva k zaplacení pokuty. Pokud k nějakému protiprávnímu jednání dojde, vždy je přestupci oficiálně zasílán doporučený dopis, který doručuje Česká pošta nebo jiný poskytovatel s poštovní licencí,“ upozorňuje mluvčí prostějovských strážníků.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Hranice, Městská policie Prostějov

Štítky Krimi, podvod, internet, policie, zpráva policie, městská policie, Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vaše auto bylo nasnímáno, hrozí pokuta. Podvodníci posílají falešné e-maily od policie  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.