Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Olomoučanka na internetu prodávala dětské kolo, málem přišla o půl milionu

O více jak půl milionu korun málem přišla jednapadesátiletá Olomoučanka, která na sociálních sítích prodávala dětské kolo. Zájemkyně jí poslala odkaz na přepravní společnost, který žena vyplnila, poté jí však začaly chodit podezřelé SMS zprávy. Žena okamžitě v bance zablokovala svůj účet, na kterém již byla žádost o půlmilionový úvěr.

Vaše auto bylo nasnímáno, hrozí pokuta. Podvodníci posílají falešné e-maily od policie

Několik zpráv o překročení povolené rychlosti obdržela v minulém týdnu žena z Prostějova a s podezřením na podvod se obrátila na městskou policii. Zvláštně formulovaný text předstírající výzvu od policie dotyčnou neošálil, strážníci přesto...

Na policii se jednapadesátiletá Olomoučanka dostavila o víkendu. Začátkem letošního roku uveřejnila na sociální síti nabídku na prodej dětského jízdního kola.

"V minulém týdnu ji kontaktovala údajná zájemkyně, která se nabídla, že zařídí dopravu kola přes přepravní společnost. Inzerentka na základě projeveného souhlasu obdržela od kupující odkaz, na který klikla, a poté podle svých slov zadala kód, který získala od své banky," popsala mluvčí policie Petra Vaňharová.

O pár dnů později dostala na pět desítek SMS zpráv, ve kterých ji banka sdělovala, že na jejím účtu dochází k nejrůznějším platebním transakcím. Žena okamžitě volala na infolinku a zjistila, že k jejímu účtu je evidována žádost o schválení úvěru ve výši přes půl milionu korun.

"Na základě zjištěných informací žena neprodleně provedla blokaci svého účtu. Podvodník ji tak připravil patrně jen o necelých pět set  korun," dodala mluvčí policie.

Olomoučtí kriminalisté případ vyšetřují pro zločinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a přečin podvodu, za které hrozí až osm let za mřížemi.

Policie varuje před internetovými podvodníky
Apelujeme na všechny, kteří prodávají zboží na inzertních či obdobných portálech, aby zpozorněli vždy, když jim kupující pošle odkaz na přepravní společnost, která by měla kromě platby zajistit i přepravu zboží. Jedná se o podvržené odkazy, a proto do nich nezadávejte údaje ke své platební kartě nebo internetovému bankovnictví.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky podvod, internet, prodej, dětské kolo, přepravní společnost, banka, policie, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoučanka na internetu prodávala dětské kolo, málem přišla o půl milionu  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.