Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Grate a Finis. Jeden z největších případů na drogové scéně v historii Olomouckého kraje je u už soudu

Akce s názvem Grate a Finis, která se týkala jednoho z největších zásahů na drogové scéně v historii Olomouckého kraje, je již u soudu. Olomoučtí kriminalisté případ sedmičlenné organizované skupiny výrobců pervitinu z Šumperska, kterou odkryli loni v červnu, předali s návrhem na obžalobu státnímu zástupci. Ten již podal obžalobu.

Kriminalisté podle krajského policejního mluvčího Libora Hejtmana navrhli obžalovat muže ze zvlášť závažného zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. "Sedmi obviněným mužům hrozí tresty odnětí svobody na deset až 18 let," řekl Hejtman. Obžaloba na muže již byla podána, podle pracovnice trestního oddělení má již případ v evidenci olomoucký krajský soud. Jednání dosud nebylo nařízeno.

Sedm mužů ve věku od 30 do 55 let se podle kriminalistů nejméně od podzimu 2020 do 9. června 2022 jako členové organizované skupiny vědomě podíleli na výrobě pervitinu a na obchodech s chemikáliemi potřebnými k výrobě pervitinu. Kromě výroby drog mají podle kriminalistů na kontě i jejich distribuci. Působili na území Olomouckého kraje, především na Šumpersku, ale i v Pardubickém kraji a v Polsku. Vedoucí odboru obecné kriminality Jan Lisický uvedl, že od podzimu 2020 vyrobili nejméně 6,5 kilogramu pervitinu, jeho hodnota na trhu je odhadována zhruba na 13 milionů korun.

Organizovaná skupina vyrobila pervitin za desítky milionů, olomouckým kriminalistům neunikla

Trojici mužů ze Šumperska a Olomoucka zadrželi na konci dubna policisté kvůli závažnému drogovému deliktu, podle kriminalistů vyrobili nejméně čtrnáct a půl kilogramu pervitinu. V menším, ale stále alarmujícím rozsahu vařil a prodával drogy i...

Na zadržení pachatelů se loni 9. června podílelo přes 80 policistů včetně zásahových jednotek z Moravskoslezského a Královéhradeckého kraje. Zásahu předcházela mnohaměsíční podrobná práce kriminalistů. Při 27 domovních prohlídkách bylo zajištěno sedm varen, jeden kilogram již vyrobeného pervitinu a milion korun v hotovosti. Cenu za jeden gram pervitinu odhadují policisté v současné době na 2000 korun. Šest mužů pochází ze Šumperska, jeden je cizinec. Po jednom z nich policie po zátahu vyhlásila celostátní pátrání. Dopaden byl poté v červenci na Orlickoústecku.

Akce s názvem Grate a Finis navazovala na předloňský případ, kdy policie v regionu odhalila organizovanou skupinu výrobců pervitinu, většina z nich pocházela rovněž ze Šumperska. Odhaleno bylo šest varen, skupina měla podle policistů tehdy k dispozici látky na výrobu více než sta kilogramů drogy. U šesti z nich krajský soud již loni uznal jejich dohodu o vině a trestu, pěti obžalovaným uložil tresty v rozmezí od 6,5 do 8,5 roku, jeden vyvázl s trestem podmíněným. Případ zbývající dvou obžalovaných vrátil tento čtvrtek vrchní soud na kraj.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky pervitin, výroba, soud, drogy, Olomouc, Olomoucký kraj, metamfetamin, okres Šumperk, drogy, historie, Polsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Grate a Finis. Jeden z největších případů na drogové scéně v historii Olomouckého kraje je u už soudu  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.