Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

Vražda novorozence na Šumpersku je u soudu. Matce hrozí až dvacet let, chce na detektor lži

Olomoucký krajský soud dnes začal projednávat případ sedmadvacetileté Ukrajinky obžalované z loňské vraždy jejího pětitýdenního dítěte. Matka plačícího syna v Klepáčově na Šumpersku podle obžaloby napadla s cílem jej usmrtit. Příčinou smrti byl otok mozku v důsledku poranění hlavy a dušení.

Žena do Česka přijela s manželem pracovat ještě před ruskou invazí na Ukrajinu. Tragédie se stala loni v říjnu v Klepáčově, kde žena po porodu žila v ubytovacím zařízení vyčleněném pro ukrajinské uprchlíky. Nezaměstnaná žena svého pětitýdenního syna podle obžaloby fyzicky napadla proto, že dítě neustále plakalo a obžalovaná jej nebyla schopna utišit. Kojence měla nejprve udeřit do hlavy, pak jej opakovaně škrtit a následně mu ponořit hlavu do vody. Syn utrpěl mnohočetná zranění vnitřních orgánů včetně krvácení do mozku a zlomeniny žebra. 

Obžalovaná dnes ale u soudu odmítla, že by kojence záměrně bila po hlavě a způsobila mu smrtelná zranění. "Přísahám před Bohem. Chtěla bych na detektor lži a psychiatrické vyšetření," uvedla.

V osudný večer v kuchyni apartmánu pila obžalovaná s kamarádkou pivo, dvě její starší děti už spaly. Kojence nosila na rukou, aby neplakal. Kolem půlnoci si šla lehnout k dětem do vedlejší místnosti. "Spali jsme čtyři na jednom lůžku a měla jsem pořád strach, že se mu něco stane," uvedla. Ve čtyři hodiny ráno se probudila a zjistila, že její nedávno narozený potomek je mrtvý. "Spal přede mnou na boku, jak jsem ho položila. Dala jsem na něj ruku a on se nehýbal. Obrátila jsem ho, rozsvítila a byl bílý jako stěna," vypověděla.

Olomoucký krajský soud dnes uložil doživotní trest vězení třiasedmdesátiletému Adolfu Hlubikovi za vraždu pracovnice herny v Olomouci. Senior při loupežném přepadení loni v květnu střelil ženu z bezprostřední blízkosti do hlavy. V nemocnici...

Žena uvedla, že poté vzbudila kamarádku a zavolala záchrannou službu. "Dispečerka mi řekla, abych mu udělala masáž srdce. Dýchala jsem mu do pusy, tlačila na srdíčko. Když poté přijela záchranka, tak mi paní řekla, abych se rozloučila, že je to konec," řekla s pláčem. U soudu nedokázala vysvětlit, jak její syn ke smrtelným zraněním přišel. Vyloučila, že by ho zranila známá nebo některé ze dvou starších dětí. Odmítla, že by se v náručí nesený kojenec mohl při průchodu dveřmi bouchnout hlavou o zárubeň, při policejním výslechu ale tuto možnost zmínila.

Přivolaný lékař podle šéfa krajského odboru kriminální policie Jana Lisického zjistil, že dítě má na těle podlitiny a podezřelá poranění a přivolal policisty. Žena podle něj zpočátku jakékoliv násilí vůči synovi popírala, pod tíhou důkazů se však nakonec k vraždě měsíčního syna doznala. "Chování ženy svědčí o její zjevné bezcitnosti. Útok byl bezcitný, chladně krutý. Dítě nemělo šanci přežít," řekl loni novinářům Lisický.

Obžalovaná u soudu řekla, že měla těžké dětství. "Nepamatuji si, že bych zažila něco pěkného nebo dobrého," uvedla žena, podle které její matka často pila alkohol a bila ji. Žena se ještě jako dítě starala o svého mladšího sourozence, poté je vychovával otec. Mladá žena už dříve přišla o jedno dítě a dostala se podle svých slov do vážných psychických problémů, které řešila alkoholem. Poté znovu otěhotněla. Její manžel loni z Česka znenadání odjel a posléze skončil ve vazbě v Maďarsku, takže se třemi dětmi zůstala na Šumpersku sama. Podle svědků se o děti starala spíše průměrně a často pila alkohol.

Za vraždu jí hrozí až 20 let vězení. Hlavní líčení bude pokračovat v pátek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, Ukrajina, soud, vražda, dítě, Šumperk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vražda novorozence na Šumpersku je u soudu. Matce hrozí až dvacet let, chce na detektor lži  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.