Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Napadli mě Ukrajinci z bílého tranzitu, napsala na sítě žena z Přerovska. Za lživý status ji stíhá policie

Šestatřicetiletou ženu z Přerovska obvinili policisté ze šíření poplašné zprávy. Na sociální sítě napsala, že ji napadli Ukrajinci pohybující se po městě v bílé dodávce. Případ prověřovali kriminalisté a zjistili, že k takové události nedošlo. Ve městě panuje napětí v romské komunitě, desítky lidí v pondělí protestovaly kvůli jinému incidentu před policejní služebnou.

„Lidi po Přerově chodí bílí tranzit, dneska mě napadli Ukrajinci. Byla to katastrofa, nadávali a řekli že nás romi zabijou. Dávejte pozor na své blízké, není to sranda,“ uvedla v pondělí na sociálních sítích uživatelka A. M. a její status se přes stovky dalších profilů šířil dál a sbíral komentáře mísící obavy i rozhořčení.

Status se přes další profily šířil po sociální síti.

Situací se začali zabývat policisté. „Informaci o pohybu dodávkového vozidla a případném vyhrožování občanům romské komunity, která se objevila na sociálních sítích, prověřujeme. Probíhají nezbytné úkony, směřující k tomu, aby tuto informaci vyvrátily či potvrdily,“ komentovala ve středu dopoledne policejní mluvčí Miluše Zajícová a dodala: „V případě, že se informace nepotvrdí, hrozí tomu, kdo nepravdivé informace šíří, trestní stíhání za šíření poplašné zprávy,“ upozornila mluvčí s tím, že policisté v Přerově neevidují z nedávné minulosti oznámení o žádném obdobném napadení. Následně se potvrdilo, že se zpráva nezakládala na pravdě a autorka bude čelit trestnímu stíhání.

„Cíleně lhát, vymýšlet si a budit v lidech strach z konkrétní skupiny osob v pořádku není a každý takový pisatel musí počítat s tím, že za svá slova nese odpovědnost. Šestatřicetiletá paní z Přerovska už to ví - kriminalisté jí dnes sdělili obvinění ze šíření poplašné zprávy,“ konstatovali policisté na twitteru. „Pevně věříme, že důraznou a efektivní aktivitou v této oblasti přesvědčíme zástupce všech menšin, že tolerance, respekt a hlavně společná komunikace jsou v zájmu nás všech,“ podotkla policie.

Statusem uvedeným na sociálních sítích se včera zabývali kriminalisté i na opačném konci České republiky v Sokolově, kde měli podle příspěvku Ukrajinci pobodat jedenáctiletého chlapce. „Několik hodin poté, co autor zveřejnil tento příspěvek, jej sokolovští kriminalisté ustanovili a následně předvolali k výslechu, aby se k němu vyjádřil. Výsledek? Post byl smazán a vydán nový, pro autora to však nekončí a v současnosti jsme ve fázi stanovování právní kvalifikace,“ informovali policisté. Autor informace později na svůj profil napsal, že šlo o „prostě hlášku mezi Romy“.

VIDEO: Romové protestovali před policejní služebnou v Přerově. Incident se měl týkat i dětí z Ukrajiny

Na sociálních sítích se od pondělního večera objevují statusy o napadení romského dítěte v Přerově, situaci prověřují policisté. K obvodními oddělení policie přišly protestovat desítky lidí, kteří podle serveru Romea nesouhlasili s postupem...

Kvůli již oficiálně policii oznámenému incidentu mezi skupinami dětí přišli v pondělí protestovat desítky Romů před policejní stanici v Přerově. Ti podle serveru Romea nesouhlasili s postupem strážců zákona. Policisté událost vyšetřují, podle zástupců romské komunity měly holčičku ohrožovat nožem děti z Ukrajiny.

Na tomto případu nyní policisté intenzivně pracují. „Nicméně stále ještě není možné potvrdit, že ke skutku skutečně došlo. Oznamovatelku jsme již při příjmu oznámení poučili o dalším postupu," informovala v úterý odpoledne policie na twitteru a apelovala na zklidnění emocí. „Prosíme, nesdílejte konspirační teorie, dezinformace a příspěvky šířící nenávist," dodali představitelé policie. Policisté rovněž uvedli, že odpoledne se na územním odboru Přerov uskutečnilo jednání za účasti zástupců krajského úřadu, magistrátu města, romského etnika a policistů. „Cílem jednání bylo předání informací souvisejících s incidentem," napsali policisté.

Romové bojovali proti kolektivní vině, teď hází do jednoho pytle Ukrajince, říká komik Daniel Ferenc

Stand-up komik Daniel Ferenc před nedávnem upozornil na absurdní chování Romů, kteří se bouří po tragické události v Brně proti Ukrajincům a na demonstracích vystupují po boku těch, kteří dlouhodobě proti Romům brojili. Za to si vyslechl ostrou...

V červnu vzniklo napětí mezi Romy a Ukrajinci v Brně po incidentu, při němž poblíž brněnské přehrady při festivalu ohňostrojů zemřel mladý Rom. Podle nepotvrzených informací byl útočníkem Ukrajinec, policisté pouze uvádějí, že šlo o cizince. Podezřelý muž je ve vazbě. V půlce června pak kvůli tomuto incidentu uspořádali Romové v Brně demonstraci.

Počátkem července zasahovala policie v Pardubicích u potyčky zřejmě 18 lidí. Jeden z účastníků konfliktu byl lehce zraněn. Policie po konfliktu zadržela tři lidi, věc vyšetřuje, národnost účastníků potyčky nekomentovala. Server Romea uvedl, že šlo o konflikt mezi skupinou Romů a trojicí mužů, údajně z Ukrajiny, lehce zraněn byl podle webu jeden z Romů. V Pardubicích následující den, 2. července, protestovaly stovky Romů, kteří požadovali zajištění bezpečnosti. Lidé se nejprve sešli před hlavním nádražím, později šli průvodem městem k místu sobotního incidentu. Shromáždění se obešlo bez konfliktů a větších problémů.

V Přerově se napětí v romské menšině naposledy řešilo v červenci 2020, bylo to kvůli incidentům znesvářených rodin olašských Romů. Spory se odehrály v cukrárně na náměstí a v Bratrské ulici, kde jedna skupina Romů házela po druhé v noci z oken věci, poškozeno bylo několik aut. V obou případech zasahovaly desítky policistů včetně těžkooděnců. Smír mezi rodinami nakonec sjednalo vedení města, konflikt řešila policie.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Krimi, poplašná zpráva, násilí, Romové, Ukrajinci, Přerov, status, sociální sítě, dezinformace, Policie, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radim Liga

Chodí transit auto....Chce se mě zvracet a doufám že takový hon** se nebudou vracet :D

Čtvrtek, 13. července 2023, 12:49Odpovědět

Napadli mě Ukrajinci z bílého tranzitu, napsala na sítě žena z Přerovska. Za lživý status ji stíhá policie  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.