Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Recidivista doživotí za popravu pracovnice olomoucké herny nepřijal. Proti vině i trestu se odvolal

Třiasedmdesátiletý recidivista Adolf Hlubik se odvolal proti doživotnímu trestu vězení za vraždu pracovnice olomoucké herny. Muž, který strávil za mřížemi skoro 50 let života, loni z bezprostřední blízkosti střelil ženu do hlavy. Ta po několika měsících v nemocnici zemřela. Hlubik nesouhlasí s verdiktem soudu v oblasti trestu i viny.

Odvoláním Adolfa Hlubika proti verdiktu olomouckého krajského soudu ze závěru května tohoto roku se bude zabývat Vrchní soud v Olomouci.

Soudce krajského soudu Petr Sušil uložil Hlubikovi doživotní trest i s ohledem na závěr znalců, kteří vyloučili znovuzačlenění obžalovaného do společnosti. Doživotní trest navrhoval i žalobce. Podmínky pro uložení tohoto výjimečného trestu se podle soudce v tomto případě naplnily. Spáchaný zločin byl jednak mimořádně závažný kvůli zvlášť zavrženíhodné pohnutce a resocializace pachatele není možná. Hlubik si po vynesení rozsudku na konci května ponechal lhůtu pro případné odvolání. Nakonec ho podal, a to nejen kvůli výši i trestu, ale i kvůli vině.

Případ se stal loni 20. května na Masarykově třídě v Olomouci. Hlubik na pracovnici herny vytáhl revolver, který odcizil svému vnukovi, a žádal po ženě peníze. Po slovní potyčce, kdy se žena snažila uchopit zbraň a následně usedla do židle, ji z necelého metru střelil do hlavy. „Od vstupu do herny vám stačilo 51 sekund, abyste takto dramaticky změnil život několika lidem,“ řekl Hlubikovi soudce. Veškeré jednání pachatele bylo zachyceno na kamerách, a to včetně zvukového záznamu. Kriminalisté tak velmi rychle věděli, po kom mají pátrat i k čemu přesně v herně došlo.

Tvrdý útok kvůli kradené vodce. Strážný v olomouckém obchodě utrpěl zlomeniny v obličeji

Muže se dvěma odcizenými lahvemi vodky pod mikinou zastavil pracovník ostrahy v jednom z olomouckých marketů, zákrok se ale vyvinul v nebezpečnou situaci. Nepoctivý čtyřiatřicetiletý zákazník strážného tvrdě udeřil pivní lahví do hlavy a způsobil...

Hlubik konflikt nepopíral. U soudu tvrdil, že mu žena levou rukou uchopila zbraň, po potyčce prý na ni zamířil na pravou stranu do ramene a vystřelil. Mířil údajně do ramene a argumentoval tím, že na pravé oko nevidí a na levé vidí jen obrysy. Podle soudce však loupežné přepadení plánoval. Zbraň si kvůli trestné činnosti opatřoval i v minulosti. Střílel cíleně a při míření natahoval ruku co nejblíže k hlavě poškozené. Sušil uvedl, že se jednalo o chladnokrevnou popravu, kdy muž projevil absolutní bezohlednost a neúctu k lidskému životu. Těžce zraněnou ženu našel v bezvědomí o desítky minut později příchozí návštěvník.

U soudu Hlubik rovněž neprojevil lítost. Pouze uvedl, že poškozenou navrhne prezidentovi na státní vyznamenání za statečnost. „Cyničtější vyjádření pachatele nad svou obětí jsem neslyšel, a to ani ze své praxe ani z praxe jiných soudců,“ dodal tehdy soudce Sušil.

Pracovnice herny v nemocnici bojovala deset měsíců o život. Letos v březnu zraněním podlehla. Hlubik je recidivista, který strávil téměř 50 let života za mřížemi. Na kontě má loupeže, vyhrožování se zbraní i pobodání. V roce 1983 byl souzen také za vraždu spoluvězně v Leopoldově, tehdy dostal 21 let.

V Olomouckém kraji se jedná v poslední době o třetí případ uloženého doživotního trestu za zločin spáchaný v regionu. V dubnu uložil brněnský krajský soud doživotí muži za loňskou trojnásobnou vraždu svých příbuzných v Kostelci na Hané na Prostějovsku. V prosinci 2021 odešel od olomouckého vrchního soudu se stejným verdiktem Pavel Nárožný z Přerova, který podle rozsudku zabil v roce 2009 svého otce a jeho ženu. Těla obětí se dosud nenašla.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČTK - Luděk Peřina

Štítky Krimi, vražda, herna, herna Masarykova, Olomouc, recidivista, Policie ČR, Olomoucký kraj, soud, doživotí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Recidivista doživotí za popravu pracovnice olomoucké herny nepřijal. Proti vině i trestu se odvolal  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.