Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

Starší muž z Přerovska přes rok věřil ve falešné investice. Přišel o tři čtvrtě milionu

Více než rok spolupracoval starší muž z Přerovska s investiční společností, která ovšem měla daleko k solidnímu fungování. Důvěřivý pán se stal další obětí kyberzločinců, a když si chtěl svůj domnělý zisk vybrat, měl zaplatit poplatek přesahující sto tisíc korun. Ozvala se mu ale skutečná pracovnice jeho banky a zachránila ho před další ztrátou. Na lákavou nabídku naletěla také žena z Litovle, přišla o půl milionu.

Loni v březnu zlákala staršího muže z Přerovska nabídka výhodných investic a postupně odeslal na zahraniční účty téměř 745 tisíc korun. Naposledy takto investoval v květnu loňského roku a poté čekal na zhodnocení. „Minulý týden ho kontaktovala neznámá žena, která mu během hovoru sdělila, že jeho investice je zisková a je zde možnost zaslat mu vydělané peníze na účet. Mělo to ovšem háček, protože bylo potřeba poslat dalších 141 tisíc korun, aby peníze mohly být převedeny,“ vylíčila další okolnosti případu policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Muž z Uničova chtěl vydělat na bitcoinu. Poradkyně Amélie ho zmanipulovala i erotickými snímky

O více než 350 tisíc korun přišel muž středního věku z Uničova, který uvěřil v investiční rady od neznámého člověka. Přes telefon ho kontaktovala žena vystupující pod jménem Amélie. Přesvědčila ho i díky komunikaci s erotickým nádechem k...

Muž opět neváhal a zadal příkaz k platbě. To již vyvolalo podezření v bankovní instituci a po odeslání peněz se dotyčnému ozvala bankéřka s otázkou, zda chce peníze opravdu převést na cizí účet. „Poškozený jí vysvětlil důvody, proč chce peníze odeslat a pracovnice mu vysvětlila, že se zřejmě jedná o podvod. Platbu tedy na jeho žádost stornovala a poslala zpět na účet poškozeného,“ podotkla Zajícová s tím, že případ prověřuje policie pro trestný čin podvod.

Pokud přemýšlíte jak zhodnotit své úspory, vybírejte velmi obezřetně, do čeho a s jakými poradci budete investovat. Podvody, ve kterých hrají roli vysoké zisky z investic, jsou velmi propracované a naletět je poměrně snadné. Vše většinou začíná výhodnou nabídkou v podobě internetové reklamy. Podvodníci ochotně nabízejí pomoc s investicemi pod příslibem velkého výnosu.
Zdroj: Policie ČR

Se stejnou právní kvalifikací vyšetřují podobnou situaci olomoučtí kriminalisté, na které se obrátila o víkendu šedesátiletá žena z Litovle.

„V průběhu července ji na sociálních sítích zaujala reklama slibující výhodné investování. Žena se na webových stránkách zaregistrovala a hned tentýž den ji telefonicky kontaktovala neznámá žena, která jí byla nápomocna s odesláním první investice ve výši 2 500 korun,“ popisuje olomoucká policejní mluvčí Petra Vaňharová.

Začínající investorku brzy telefonicky kontaktoval údajný finanční poradce, který jí poradil, jak nainstalovat do počítače software pro vzdálené ovládání. „O pár dnů později ji přes aplikaci určenou pro komunikaci oslovil jiný muž, který se představil jako vedoucí finančního oddělení. I jemu žena umožnila vzdálený přístup ke svému počítači a následně se nechala přesvědčit k přihlášení se do internetového bankovnictví. Po pár hodinách zjistila, že z jejího účtu bylo neoprávněně odesláno téměř půl milionu korun,“ komentovala další případ podvodu mluvčí Vaňharová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Denisa Albaniová

Štítky Krimi, podvod, internet, investice, úspory, kyberkriminalita, Olomouc, Přerov, Litovel, Policie ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Starší muž z Přerovska přes rok věřil ve falešné investice. Přišel o tři čtvrtě milionu  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.