Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Muž ze Zábřehu přibarvil na sítích příběh o napadení ženy cizincem. Za dezinformaci ho stíhá policie

Mladou ženu v Zábřehu slovně napadl cizinec a svou nepříjemnou zkušenost sdělila muži, kterého ve městě potkala. Ten si informaci doplnil o spekulace, že se jednalo o Ukrajince, a že se mělo jednat o pokus znásilnění. V takovém znění napsal příspěvek do místní skupiny na sociálních sítích, a vzbudil tak značný rozruch a u některých osob zřejmě i znepokojení. Za šíření poplašné zprávy ho nyní stíhají policisté a hrozí mu dva roky vězení.

Ve skupině na sociálních sítích zaměřené na dění ve městě Zábřehu na Šumpersku zveřejnil v pátek ráno čtyřiatřicetiletý muž status, který začal větou: „Bez pepřáku ani na krok!“ V příspěvku uvedl, že se ve čtvrtek odpoledne potkal s mladou ženou, která měl nejspíš znásilnit Ukrajinec.

Příspěvek na sociálních sítích, za který je muž ze Zábřehu podezřelý ze šíření poplašné zprávy. Zdroj: Policie ČR

„Jak policisté zjistili, k incidentu mezi mladou ženou a jí neznámým mužem mělo opravdu dojít, ovšem za odlišných okolností, než které měl pisatel ve svém příspěvku na sociální síti popsat. Z výslechu ženy vyplývá, že během procházky ji slovně napadl neznámý muž hovořící cizím jazykem. Měl ji vulgárně urážet a následně se proti ní rozejít, čehož se lekla a raději utekla,“ komentovala policejní mluvčí Petra Vaňharová.

Napadli mě Ukrajinci z bílého tranzitu, napsala na sítě žena z Přerovska. Za lživý status ji stíhá policie

Šestatřicetiletou ženu z Přerovska obvinili policisté ze šíření poplašné zprávy. Na sociální sítě napsala, že ji napadli Ukrajinci pohybující se po městě v bílé dodávce. Případ prověřovali kriminalisté a zjistili, že k takové události nedošlo. Ve...

Chvíli poté se dotyčná svěřila s nepříjemnou zkušeností právě budoucímu autorovi příspěvku na sociálních sítích, který nedaleko procházel. „Ten měl příběh zpestřit o nepravdivé a neověřené informace, a takto jej ke své smůle zveřejnit na sociální síti. Z důvodu šíření informace, která se nezakládala na pravdě, a mohla tak v části obyvatelstva způsobit nebezpečí vážného znepokojení, mu policisté obvodního oddělení Zábřeh dnes dopoledne sdělili podezření ze spáchání přečinu šíření poplašné zprávy,“ konstatovala Vaňharová s tím, že v případě odsouzení může za takový čin hrozit až dvouletý pobyt za mřížemi.

Policisté se zabývají i samotným incidentem, při kterém měla být žena slovně napadena. Strážci zákona znají totožnost agresora. „Jedná se o cizince, ovšem ne ukrajinské národnosti,“ podotkla mluvčí policie.

Před nedávnem řešili policisté v Olomouckém kraji i další případ šíření poplašné zprávy týkající se násilí, kterého se měli dopouštět ukrajinští občané. Šestatřicetiletá žena z Přerova v červenci na sociální sítě napsala, že ji napadli Ukrajinci pohybující se po městě v bílé dodávce. Případ prověřovali kriminalisté a zjistili, že k takové události nedošlo. Také ona měla za svá slova čelit trestnímu stíhání.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Krimi, poplašná zpráva, napadení, cizinec, Ukrajina, Zábřeh, Šumperk, Policie ČR, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muž ze Zábřehu přibarvil na sítích příběh o napadení ženy cizincem. Za dezinformaci ho stíhá policie  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.