Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

VIDEO: Razie na dva gangy dealerů a vařičů ze Šumperska. Recidivisté přešli na drogovou scénu

Několik měsíců pracovali kriminalisté z toxi týmů na dvojici případů v regionu Šumperska, v říjnu a v prosinci následovaly takzvané realizace. Policisté zadrželi několik osob a zajistili zařízení i chemikálie na výrobu drog, návykové látky či automobily. Do vazby putovalo celkem devět dealerů a výrobců drog, kterým hrozí až desetileté pobyty za mřížemi.

Proti první ze dvou organizovaných skupin působících v Olomouckém kraji zakročili policisté v závěru října. Tři muži a jedna žena zásobovali drogami nejméně 30 osob, kterým podle policie prodávali návykové látky v různém množství a za různé ceny. „Při rozkrývání jejich trestné činnosti se zjistilo, že opakovaně odebírali větší množství pervitinu od dalších osob, pro který jezdili vozidlem do vzdálenějších měst a následně je pak dál distribuovali místním uživatelům. Jako skupina se dali dohromady na jaře letošního roku a za tu dobu prodali minimálně 650 gramů pervitinu za částku 1,3 milionu korun,“ přiblížila rozsah trestné činnosti zadrženého gangu policejní mluvčí Miluše Zajícová.

VIDEO: Zdrogovaný řidič ujížděl u Litovle před celníky dvoustovkou. Chytili ho až po varovném výstřelu

Až dvousetkilometrovou rychlostí ujížděl u Litovle hlídce celníků řidič osobního vozu poté, co ho začali kvůli nezaplacené dálniční známce pronásledovat. Nebezpečná honička skončila až varovným výstřelem, vyšlo najevo, že na Slováka je vydán...

 

Všichni členové skupiny byli již dříve odsouzeni, ne však za drogovou trestnou činnost. „Každý z nich měl svoji síť odběratelů a prodej jim zajišťoval pravidelný přísun finančních prostředků. K největším odběratelům patřila například žena, které obviněná od roku 2020 prodala metamfetamin za celkovou částku minimálně 125 tisíc korun,“ upozornila Zajícová. Den po zadržení si čtveřice vyslechla obvinění ze zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy s maximální desetiletou trestní sazbou odnětí svobody. Na soudní jednání budou čekat ve vazební věznici.

Ve spolupráci s kolegy z Ústí nad Orlicí zadrželi policisté ze Šumperska v pátek 8. prosince také druhou organizovanou skupinu, kterou tvořilo pět mužů. Tři z nich zaskočila razie přímo při výrobě pervitinu v jedné z obcí na Orlickoústecku. „Všichni se různým způsobem podíleli na výrobě metamfetaminu. Někdo vařil, jiný zajišťoval léky a chemikálie k výrobě a další poskytoval prostory pro vaření. Nejméně od roku 2021 se jim podařilo vyrobit na speciálním zařízení určeným k výrobě omamných a psychotropních látek několik set gramů pervitinu v hodnotě několika statisíců korun. Pro léčivé přípravky, ze kterých pervitin vyráběli, jezdili do Polské republiky, kde je nakupovali v lékárnách a převáželi do Česka. Na různých místech na Šumpersku a Ústí nad Orlicí pak chemickým procesem zakázanou látku vyráběli a dál distribuovali,“ popsala činnost recidivistů rovněž obviněných ze zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy.

Policisté provedli domovní prohlídky a prohlídky jiných prostor a pozemků a našli předměty a chemikálie sloužící k výrobě pervitinu a také již hotová psychotropní látka. „Dále byly zajištěny tři varny a dvě vozidla používaná k páchání trestné činnosti,“ podotkla policistka s tím, že také u těchto mužů s trestní minulostí nesouvisející s drogami, soud vyhověl návrhu na uvalení vazby.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie České republiky

Štítky Krimi, drogy, pervitin, zásah, policie, domovní prohlídka, varna, Šumperk, Olomoucký kraj, Policie ČR

VIDEO: Razie na dva gangy dealerů a vařičů ze Šumperska. Recidivisté přešli na drogovou scénu  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.