Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Seniorce z Olomoucka kyberpodvodník slíbil osm tisíc dolarů, místo toho se ji pokusil zadlužit

S legendou o neaktivním kryptoměnovém účtu telefonicky oslovil neznámý pachatel seniorku z Olomoucka a přislíbil jí zaslání osmi tisíc dolarů. Žena poradci umožnila vzdálený přístup k počítači a podvodník se pokusil šance využít. Požádal o úvěr 200 tisíc korun, podezřelou transakci ale banka zastavila.

V pondělí 26. února zavolal v dopoledních hodinách osmašedesátileté ženě z Olomoucka neznámý muž a oznámil jí, že má v zahraničí neaktivní kryptoměnový účet, který je třeba ukončit. Navrhl jí, že zůstatek osm tisíc dolarů převede na její konto do banky. „Oznamovatelka si vzpomněla, že v minulosti si nějaký bitcoinový účet založila. Souhlasila tedy s převodem peněz. Muž ženu instruoval, aby si do počítače stáhla program Supremo. Tvrdil jí, že se jedná o sociální síť pro komunikaci. Žena svolila a program si nainstalovala. Ovšem mimo chatování aplikace umožňuje i přenos souborů a jedná se o aplikaci pro vzdálenou správu počítače,“ upozornil policejní mluvčí Libor Hejtman.

Poradce na telefonu požádal ženu o přihlášení k bankovnímu účtu, což podle instrukcí splnila a na obrazovce viděla informace o převodu částky 643 eur, tedy přibližně 16 tisíc korun. „Mělo se jednat o postupné zasílání peněz na její účet a žena převod potvrdila. Po chvíli jí volal pracovník banky, že u jejího účtu zaevidoval podezřelou transakci, a to žádost o půjčku na 200 tisíc korun, která zatím nebyla schválena a také karetní operaci na 643 EUR, která proběhla a není ji možné stornovat,“ pokračoval Hejtman.

Tentokrát se jednalo o skutečného bankéře a překvapená žena vyrazila na pobočku finanční instituce. Tam se potvrdilo, že 16 tisíc korun je pryč, ovšem půjčku na 200 tisíc banka zamítla. Žena následně zamířila na policii. „Pachateli hrozí za přečin podvod trest odnětí svobody na jeden rok až pět let,“ podotkl policista a doplnil jedno z důležitých preventivních doporučení: „Nikdy neinstalujte do počítače nebo telefonu jakékoliv programy a aplikace na žádost neznámé osoby. Nepřistupte na to, že se přihlásíte do internetového bankovnictví a umožníte neznámému volajícímu vzdálený přístup k Vašemu účtu.“

Ohodnoť článek

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Krimi, podvod, internet, kryptoměna, bitcoin, kryptoměny, peníze, úvěr, Olomouc, Policie ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Seniorce z Olomoucka kyberpodvodník slíbil osm tisíc dolarů, místo toho se ji pokusil zadlužit  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.