Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Olomoučanka hodiny řešila záchranu úspor s falešným bankéřem. V bitcoinmatech ztratila osm set tisíc

Strach ze ztráty úspor se podařilo vyvolat podvodníkům u devětašedesátileté ženy z Olomouce, která uvěřila, že někdo napadl její bankovní konto. Falešný bankéř ji přesvědčil k uložení peněz do dvou bitcoinmatů. Seniorka tím přišla o takřka osm set tisíc korun a případem se nyní zabývají policisté.

V pátek 23. února v dopoledních hodinách zavolal seniorce z Olomouce neznámý člověk, který si chtěl ověřit její žádost o peněžní úvěr. Zaskočená žena mu odvětila, že o žádný úvěr nežádala a navíc má běžný účet v úplně jiné bance. „Nato jí muž odvětil, že v tom případě došlo k zneužití jejího občanského průkazu a napadení bankovního účtu. Případ proto ohlásí její bance, která ji bude kontaktovat. Vystrašená žena pak přijala další hovor od domnělého bankéře, který ji nakonec přesvědčil k údajné záchraně peněz,“ popsal policejní mluvčí Libor Hejtman.

Zajištění prostředků ze zdánlivě napadeného účtu mělo proběhnout přes vkladové automaty na kryptoměny, falešný bankéř na telefonu svou oběť naváděl k odeslání peněz. „Žena ve strachu, aby o úspory nepřišla, plnila jeho pokyny. Z účtu vybrala 795 tisíc korun, které postupně vložila do dvou bitcoinmatů v obchodních centrech v Olomouci. Až později jí došlo, že naletěla podvodníkovi,“ konstatoval mluvčí Hejtman s tím, že o vysokou částku neznámý pachatel ženu připravil během šesti hodin.

Škoda 141 milionů za rok. Policisté v Olomouckém kraji řeší stále více případů kyberkriminality

Se strmě rostoucím počtem případů kyberkriminality se v posledních dvou letech potýkají policisté napříč Českou republikou a výjimkou není ani Olomoucký kraj. Podle bilance kriminality za rok 2023 evidovala policie v regionu přes 1200 trestných...

Policisté případ kvalifikovali jako podvod, pachateli hrozí trest odnětí svobody až na pět let či peněžitá sankce.

Podle policejní preventistky Zuzany Slabé v Olomouckém kraji telefonicky hovořilo s falešným bankéřem letos už nejméně 17 poškozených lidí. Z jejich kont následně i s jejich vlastním přičiněním zmizelo přes 5 milionů korun. „V loňském roce jsme v kraji evidovali 93 takovýchto případů se škodou převyšující 16 milionů korun,“ podotkla Slabá.

Policisté se snaží poškozené varovat i prostřednictvím umisťování varovných cedulí u bitcoinmatů či po dohodě s provozovateli těchto zařízení mohou být upozornění začleněna přímo do rozhraní přístroje. „Bitcoinmat slouží k nákupu a prodeji virtuální měny, nikoli jako úschovna banky,“ zdůrazňuje Zuzana Slabá. Policisté rovněž připomínají, že nebezpečné je i nabádání od falešných bankéřů k převedení peněz na údajně bezpečný účet. V případě napadení účtu finanční instituce sama zajistí potřebná opatření a nevyžaduje po svých klientech provádění transakcí.

„S neznámým volajícím se nebavte o vašem údajně napadeném bankovním účtu a ihned zavěste. Pokud máte pochybnosti o napadení účtu, zavolejte do banky nebo zajděte do její pobočky,“ radí Libor Hejtman.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Krimi, podvod, internet, falešný bankéř, peníze, napadený účet, prevence, policie, Policie ČR, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoučanka hodiny řešila záchranu úspor s falešným bankéřem. V bitcoinmatech ztratila osm set tisíc  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.