Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Dvě varování z banky nestačila. Muž z Hranicka vypůjčené statisíce poslal podvodníkům

S vidinou zisku 300 tisíc korun z týdenní investice se rozhodl muž středního věku z Hranicka poslouchat rady neznámého finančního poradce. Po kliknutí na klamavou reklamu důvěřivec podlehl podvodníkům, kteří ho zmanipulovali k čerpání statisícových úvěrů a k odeslání vypůjčení peněz neznámo kam. Výnos se však nekonal a případem se škodou přesahující 800 tisíc korun zabývají policisté.

Muže z Hranicka zaujala reklama, která nabízela výhodné investování do akcií, a tak se rozhodl pro registraci a uhrazení dvoutisícového vstupního poplatku. Následovala komunikace s údajným investičním odborníkem, který svou oběť v průběhu března přesvědčil nejen k instalaci programu pro vzdálený přístup k počítači, ale také k čerpání úvěru ve výši 700 tisíc korun. Na to muž toužící po snadném výdělku skutečně po pár dnech přistoupil.

„Obchodník s ním komunikoval prostřednictvím sociální sítě a poslal mu smlouvu, kde bylo uvedeno, že garantovaný zisk je 42 procent, a to pouhý jeden týden po přijetí částky 700 tisíc korun. Ve dvou částkách tedy investor peníze, určené k obchodování s akciemi na americké burze, odeslal. O pět dní později dostal informaci, že investice proběhla úspěšně a na jeho účet mu bude zaslána původní investice 700 tisíc korun plus výnos, což dohromady činilo 1 039 050 Kč,“ sdělila policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Škoda 141 milionů za rok. Policisté v Olomouckém kraji řeší stále více případů kyberkriminality

Se strmě rostoucím počtem případů kyberkriminality se v posledních dvou letech potýkají policisté napříč Českou republikou a výjimkou není ani Olomoucký kraj. Podle bilance kriminality za rok 2023 evidovala policie v regionu přes 1200 trestných...

Od svého domnělého poradce přijal investor dokonce i potvrzení o odeslání částky, jenže radost ze zisku se nekonala. „V potvrzení ve stavu transakce bylo uvedeno, že banka čeká na doložení daní ve výši necelých 188 tisíc korun, které ale poškozený neměl. Neznámý muž ho tedy přiměl opět k tomu, aby si půjčil další peníze. Poškozený si tedy u své banky sjednal expresní půjčku ve výši 70 tisíc, která mu byla schválena,“ vylíčila policistka.

Banka muži další transakce na jeho účtu zamítla a varovala ho, že by mohl být obětí internetového podvodu. Místo odhalení vážné situace ale dotyčný vybral v hotovosti ze svého konta 140 tisíc včetně sumy z expresní půjčky a vložil je podle pokynů svého rádce na další účet v jiné bance. „Následně peníze odeslal ve třech platbách na účet, který mu pachatel sdělil. I v tomto případě byl bankou varován, že by mohl být obětí podvodu. Pachatel pak poškozeného uklidnil, že teď už nic nebrání tomu, aby mu byla celá částka vyplacena,“ řekla mluvčí Policie ČR.

Jenže milionová částka na konto nedorazila a začátkem týdne se muž obrátil na policii, kteří zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu podvod. „Bohužel svým neuváženým jednáním a kvůli vábným slibům neznámého muže přišel o částku přes 842 tisíc korun,“ uzavřela Miluše Zajícová.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky Krimi, podvod, internet, investice, úvěr, peníze, kyberkriminalita, Hranice, Přerov, Olomoucký kraj, Policie ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvě varování z banky nestačila. Muž z Hranicka vypůjčené statisíce poslal podvodníkům  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.