Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Při prodeji hry požádal o pomoc kamaráda. Ochotnému muži stáhli podvodníci z účtu třicet tisíc

Dva muži ve věku 43 a 58 let se stali oběťmi kyberšejdířů při snaze o prodej hry na PlayStation přes online inzerci. Mladší prodávající z Olomoucka komunikoval s neznámým zájemcem o koupi herního titulu, kvůli problému s internetovým bankovnictvím nakonec požádal o pomoc staršího kamaráda. Právě jemu pak z účtu odcizili podvodníci 31 tisíc korun.

Dalším ze série případů podvodů při online prodeji zboží se zabývají olomoučtí kriminalisté, kteří neznámého pachatele podezírají ze spáchání přečinu podvod a zločinu neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. „Třiačtyřicetiletý muž inzeroval přes jeden internetový portál k prodeji hru na PlayStation. Na tento inzerát zareagoval dosud neznámý pachatel, který požadoval zaslat zboží prostřednictvím kurýra Balíkovny. Muž souhlasil a následně klikl na zaslaný odkaz, který jej přesměroval na stránky vypadající jako ty Balíkovny,“ popsala policejní mluvčí Ivana Skoupilová.

Olomoučanka chtěla přes odkaz doplatit šest korun. Podvodník jí z konta odčerpal desetitisíce

Osmačtyřicetiletá Olomoučanka se domnívala, že jí SMSkou přišla informaci od pošty, že jí nemůže být doručena zásilka kvůli chybně zadané adrese. Šlo však o podvod, žena klikla na odkaz a uvěřila, že má doplatit šest korun za doručovaný balík. Po...

Prodávající se snažil na webových stránkách podle pokynů přihlásit do internetového bankovnictví, ale to se mu nepodařilo. Protože ale hru na populární herní konzoli chtěl prodat, požádal o pomoc osmapadesátiletého kamaráda. Ten se na jeho žádost přihlásil do svého online bankovnictví. „Následně však zjistil, že z jehož účtu byly provedeny dvě platby v celkové výši 31 tisíc korun,“ konstatovala policistka s tím, že v pachateli hrozí trest odnětí svobody na tři až osm let.

Policisté i kampaně bankovních i jiných institucí připomínají, že při prodeji zboží je potřeba dbát zvýšené obezřetnosti. „Apelujeme na občany, kteří prodávají zboží na inzertních či obdobných portálech, aby zpozorněli vždy, když jim kupující pošle odkaz na přepravní společnost. Jedná se o podvržené odkazy, a proto do nich nezadávejte údaje ke své platební kartě nebo internetovému bankovnictví,“ zdůraznila mluvčí Skoupilová.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky Krimi, podvod, internet, prodej na internetu, zboží, Olomouc, Policie ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Imperator Morava

to z teho vyšel eště dobře. blbešek.

Sobota, 6. dubna 2024, 13:30Odpovědět

Při prodeji hry požádal o pomoc kamaráda. Ochotnému muži stáhli podvodníci z účtu třicet tisíc  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.