Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. července 2024  |  Svátek má Viktor
Bez reklam

Místo vysněného pasivního příjmu přišla podvedená žena z Olomoucka o 1,6 milionu. Většinu si půjčila

Do značně rizikového investování ve spolupráci s neznámým člověkem a navíc na dluh se na internetu pustila žena středního věku z Olomoucka, kterou zlákala vidina snadného zbohatnutí. Na sociálních sítích jí oslovila reklama, která však směřovala na stránky podvodníků. Ti z důvěřivé oběti nakonec různými manipulacemi vylákali 1,6 milionu korun. Značnou část peněz si přitom půjčila od bankovních i nebankovních subjektů.

Olomoučtí kriminalisté se zabývají dalším případem podvodu na internetu, u kterého tentokrát finanční újma překročila částku 1,6 milionu korun. Devětačtyřicetiletá žena v březnu na jedné ze sociálních sítí zareagovala na reklamu, která slibovala vysoké zhodnocení investovaných peněz. Vyplnila formulář a na zadané telefonní číslo jí brzy volala neznámá žena. „Následně na e-mail obdržela informace o možnosti získat pasivní příjem z obchodování na finančním trhu. Další den oznamovatelku telefonicky oslovil muž a ona souhlasila s investicí. Od té doby se rozjel kolotoč podvodných praktik. Nejprve si do počítače žena nainstalovala program pro vzdálený přístup, poté se přihlásila do svého internetového bankovnictví. Zde pachatel převedl ze spořicího účtu na běžný účet 70 tisíc korun,“ popsala policejní mluvčí Ivana Skoupilová.

Třikrát obětí stejného podvodu. Seniorka z Olomoucka poslala statisíce dvěma falešným lékařům a vojákovi

Podruhé za dva roky řešili policisté se seniorkou z Olomoucka situace, při kterých se na internetu stala obětí takzvaného romantického podvodu. Dvaaosmdesátiletá žena tentokrát přišla oznámit, že poslala desetitisíce údajnému německému vojákovi...

Aby mohla navyšovat své investice, začala si žena na radu falešného finančního poradce půjčovat peníze nejen u své banky, ale i u dalších institucí či osob, které poskytují úvěry. „Celkově si vypůjčila přes 1,3 milionu korun. Neznámý pachatel během několika týdnů provedl z účtu poškozené za její asistence několik plateb na zahraniční účty. Podvodník tak ženu připravil o více než 1,6 milionu korun,“ konstatovala Skoupilová s tím, že když s poškozenou přestali její investiční poradci komunikovat a žádného zisku se nedočkala, obrátila se na policii. „Případ prověřujeme pro podezření ze spáchání zločinu podvod. V případě dopadení, prokázání viny a odsouzení hrozí pachateli trest odnětí svobody na dvě léta až osm let,“ doplnila mluvčí.

Policie i odborné instituce upozorňují, aby se lidé nenechali přesvědčit nebývale výhodnými nabídkami na zbohatnutí. Před provedením investice by si měli zájemci zjistit dostatek informací nejen o rizicích a podstatě vybraného produktu či nástroje, ale také o zprostředkovateli, se kterým by chtěli spolupracovat a svěřit mu své peníze. „Bohužel je na internetu celá řada podvodných inzerátů, a některé z nich zneužívají fotky známých osobností a celebrit. Nenechte se nalákat vidinou rychlého a vysokého zisku, můžete snadno naletět. Buďte opatrní, ať se nestanete příští obětí podvodníka. Nikdy neinstalujte do počítače nebo telefonu jakékoliv programy a aplikace na žádost neznámé osoby,“ apeluje policistka.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com

Štítky Krimi, podvod, internet, investice, úvěr, peníze, Olomouc, Policie ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Místo vysněného pasivního příjmu přišla podvedená žena z Olomoucka o 1,6 milionu. Většinu si půjčila  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.