Počasí dnes11 °C, zítra12 °C
Sobota 5. října 2024  |  Svátek má Eliška
Bez reklam

Žena z Přerova uvěřila podvodné SMS o pokutě. Pachateli dala přístup ke čtvrtmilionovým úsporám

O více než čtvrt milionu korun přišla důvěřivá starší žena z Přerova, která se nechala ošálit podvrženou SMS zprávou vyzývající k zaplacení pokuty za dopravní přestupek. Uvěřila poté i falešnému bankéři, kterému dala přístup k internetovému bankovnictví. O peníze přišel kvůli nepravdivé informaci o pokutě v dalším z případů i mladík z Hranicka.

Podvodníkům poslal peníze i kopie dokladů. Místo zisku z investic má skoro dvoumilionové dluhy

O více než dva miliony korun přišel čtyřiašedesátiletý muž ze Šumperku, kterého zlákala nabídka výnosného investování. Důvěřivý senior poskytl neznámým lidem peníze, vzdálený přístup ke svému počítači i osobní doklady včetně výplatních pásek....

V úvodu uplynulého týdne se na policisty obrátila starší žena z Přerova s tím, že se zřejmě stala oběti podvodníků. „Poškozená obdržela podvodnou SMS na svůj mobilní telefon, která ji informovala o neuhrazené pokutě za překročení rychlosti. Ženu pak kontaktoval údajný pracovník banky a vylákal z ní přihlašovací údaje od jejího mobilního bankovnictví a zřízení takzvaného smart klíče na nové mobilní zařízení, které nemohla oklamaná žena samozřejmě ovládat,“ popsala policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Příklad falešného webu s podvodnými instrukcemi k uhrazení pokuty. Zdroj: prostejov.eu

Dotyčná tak splněním pokynů neznámého člověka dala podvodníkům přístup ke svému kontu, ze spořícího účtu pachatel převedl úspory ze spořícího účtu na běžný. Podle zjištění policie pak došlo k výběru hotovosti ve výši 280 tisíc korun z bankomatu v Praze s využitím prémiové karty.

Do obdobné situace se dostal také mladý muž z Hranicka, kterého kyberzločinci také zmanipulovali SMS zprávou s oznámením o pokutě ke kliknutí na podvržený odkaz. „Poškozený na odkaze, v domnění, že pokutu zaplatí, zvolil svoji banku a byl převeden do sekce plateb, kde byly již vyplněny všechny položky včetně částky 6 477 Kč, což byl celý zůstatek na jeho účtu, a pokyn k platbě odsouhlasil. Tím přišel o uvedené peníze,“ doplnila policistka s tím, že oba případy jsou předmětem vyšetřování pro trestné činy související s internetovou kriminalitou.

Jak se bránit proti obdobným podvodům?
• Nereagujte na podezřelé SMS. Oficiální instituce nikdy nevyžadují platby prostřednictvím SMS s odkazy na webové stránky. Pokud obdržíte podobnou zprávu, neklikejte na odkazy a na zprávu nereagujte.
• Buďte opatrní. Nikdy nezadávejte přihlašovací údaje ke svému bankovnictví na stránkách, které vám byly zaslány prostřednictvím odkazů v SMS zprávách či e-mailech.
• Máte-li pochybnosti o pravdivosti přijatých informací, u dotčených institucí si je sami ověřte.
Zdroj: Policie ČR

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Krimi, podvod, internet, SMS, webová stránka, podvod, Ministerstvo dopravy České republiky, Policie České republiky, Přerov, Hranice, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žena z Přerova uvěřila podvodné SMS o pokutě. Pachateli dala přístup ke čtvrtmilionovým úsporám  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.