Počasí dnes13 °C, zítra14 °C
Sobota 12. října 2024  |  Svátek má Marcel
Bez reklam

Inzertní podvody zločincům dál vycházejí. Muž z Olomoucka přišel při prodeji mrazáku o čtvrt milionu

Policisté v Olomouckém kraji nadále řeší celou řadu internetových podvodů spojených s prodejem zboží na internetu. Na olomoucké kriminalisty se obrátil tento týden například pětašedesátiletý muž, který chtěl prodat mrazák za 500 korun. Naletěl ale kyberšejdířům, kterým předal údaje k internetovému bankovnictví a přišel o takřka čtvrt milionu korun. Policie nadále apeluje na obezřetnost také prostřednictvím nových videoklipů, které vznikaly v hanácké metropoli.

Online bankovnictví si žena našla ve vyhledávači, přes falešný web ji podvodníci obrali o desítky tisíc

Nezdařené přihlášení do internetového bankovnictví stálo přes třicet tisíc korun žena z Prostějovska. Místo konkrétní webové adresy použila vyhledávač, který ji nabídl falešné stránky připravené podvodníky. Do nich zadala přihlašovací údaje a tím je...

Prostřednictvím inzertního portálu nabízel starší muž z Olomoucka k prodeji mrazák, za který chtěl získat pět set korun. Brzy se na jeho nabídku ozval neznámý člověk, který tvrdil, že zajistí dopravu spotřebiče přes přepravní společnost DPD. „S touto nabídkou prodávající souhlasil. Následně obdržel odkaz, který jej navedl k přihlášení do jeho internetového bankovnictví. Přihlášení se mu však nezdařilo, ale za chvíli mu na telefon přišlo upozornění o odchozích platbách. Jelikož žádné platby neprováděl, nahlédl do svého internetového bankovnictví a zjistil, že z jeho účtu odešlo v několika platbách celkem 240 tisíc korun,“ přiblížila policejní mluvčí Ivana Skoupilová. Případ prověřují policisté pro podezření ze spáchání trestných činů podvod a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, za který pachateli hrozí trest odnětí svobody na tři léta až osm let.

Policie apeluje na opatrnost a dodržování základních zásad při prodeji zboží. Ty přibližuje také video, které bezpečnostní sbor vytvořil v Olomouci. Poškozená mladá žena z Olomouce v něm přibližuje svou zkušenost právě s inzertním podvodem. „Tato videa ukazují, že rizika se zdaleka netýkají jen seniorů, jak je veřejností mnohdy ještě mylně vnímáno, ale opravdu všech, tedy i lidí v produktivním věku,“ podotkla policejní preventistka Zuzana Slabá.

Statisícové zisky z investic byly pouze lží podvodníků

Stále přetrvávajícím trendem je také snaha podvodníků ošálit své oběti vidinou snadného a rychlého zbohatnutí prostřednictvím investic. Na policisty v Hanušovicích na Šumpersku se ve čtvrtek telefonicky obrátila penzistka, která chtěla podat trestní oznámení na neznámého pachatele. „Žena byla aktivní v internetovém prostředí a narazila na investiční portál, který ji natolik zaujal, že ho rozklikla a zadala tam své kontaktní údaje. To se stalo začátkem měsíce září. Následně ji kontaktovala žena, která se prezentovala jako osobní analytička a začala ji zasvěcovat do investování a zhodnocování financí. Byla natolik přesvědčivá, že seniorka vložila jako počáteční vklad částku pět tisíc korun,“ vylíčila policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Údajná finanční poradkyně starší ženě řekla, ať si nainstaluje aplikaci, ve které uvidí pohyb peněz na jejím investičním účtu. Po čtrnácti dnech oběť kyberzločinců v programu viděla, že jí přibylo 16 tisíc dolarů a o den později opět obdobná částka v přepočtu v hodnotě okolo 370 tisíc korun. „Telefonát odborné poradkyně na sebe nenechal dlouho čekat a ozvala se poškozené s nabídkou, že si peníze může vybrat. Převod ale nebyl bezpodmínečný. Nejprve musela zaplatit licenci a také daň z vybíraných peněz. Seniorka s tím souhlasila a během deseti dní odeslala několik plateb na různé účty v hodnotě necelých 676 tisíc korun,“ konstatovala policistka. Další pokračování manipulací ze strany podvodníků zastavila bankovní instituce, která důvěřivé ženě zablokovala účet a klientce doporučila, aby svou situaci oznámila policii.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com

Štítky Krimi, podvod, internet, prodej na internetu, zboží, Olomouc, investice, Šumperk, Hanušovice, Policie ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Inzertní podvody zločincům dál vycházejí. Muž z Olomoucka přišel při prodeji mrazáku o čtvrt milionu  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.