Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Sobota 26. října 2024  |  Svátek má Erik
Bez reklam

Kamarádství s arabským princem i pohádkové investice. Muž z Hranicka naletěl na tři podvody

Hned na dva typy internetových podvodů naletěl ve třech případech starší muž z Hranic, kterého tak kyberzločinci připravili o statisíce korun. Důvěřivý pán se nejprve domníval, že si na sociálních sítích píše s korunním princem Spojených arabských emirátů, který mu poslal velmi hodnotný dar. S vidinou výdělku platil smyšlená cla a jiné poplatky. Později se rozhodl pro pohádkově výnosné investice, ale opět šlo pouze o vábení šejdířů.

Na internetové seznamce se letos v srpnu seznámil starší pán z Hranic s neznámým člověkem, jehož profil tvrdil, že se jedná o korunního prince Spojených arabských emirátů. „Pár dní spolu čile komunikovali, až mu muž vystupující pod jménem Hamdan nabídl dárek včetně finanční hotovosti 70 tisíc euro. Protože poškozený považoval osobu na druhé straně za přítele, souhlasil s tím a sdělil mu údaje potřebné k doručení. Údajný princ balíček poslal, ale záhy se něco pokazilo,“ nastínila situaci policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Obvyklý scénář takzvaného romantického podvodu zafungoval i v případě seniora, kterému se ozvala kvůli smyšlené zásilce přepravní společnost z Itálie. Ta požadovala celní poplatek 900 euro, muž tak částku uhradil. Následovala další historka, tentokrát údajně z Polska. „Další požadavek byl spojený s nutností uhrazení dalšího poplatku za ověření, zda balíček neobsahuje zbraně ani věci související s terorismem a taky bylo potřeba uhradit polskou daň a poslat další finanční prostředky určené k prokázání politické nestrannosti. Poškozený tedy požadavku opět vyhověl a zaslal nejprve částku 4 850 eur a o pár dní později dalších 6 300 euro. Poslední částku, kterou měl zaplatit, byla 7 500 euro a po její úhradě už měla být zásilka doručena do České republiky, ale nestalo se tak. Poškozený tak zaplatil ještě dalších 1 500 euro, kdy poslední platbu zaslal v polovině října,“ vyjmenovala policistka s tím, že muž přišel celkem o 535 tisíc korun, a i když pojal podezření, že byl podveden, uvěřil v dalších situacích nereálným slibům jiných podvodníků.

Inzertní podvody zločincům dál vycházejí. Muž z Olomoucka přišel při prodeji mrazáku o čtvrt milionu

Policisté v Olomouckém kraji nadále řeší celou řadu internetových podvodů spojených s prodejem zboží na internetu. Na olomoucké kriminalisty se obrátil tento týden například pětašedesátiletý muž, který chtěl prodat mrazák za 500 korun. Naletěl ale...

Po nevydařeném virtuálním přátelství narazil na Facebooku na reklamu na výhodné investice do kryptoměn. „Nainstaloval si potřebnou aplikaci, kde klikl na odkaz konkrétní osoby, se kterou komunikoval a řekl jí, že chce vydělat nějaké peníze. Dotyčný mu poslal několik zpráv, jak má postupovat. Nejprve si měl vybrat částku, jakou chce investovat. Rozhodl se pro necelé 3 000 korun, kdy předpokládaný zisk za tento vklad byl neuvěřitelných 950 430 korun,“ upozornila mluvčí Zajícová.

Starší muž čekal, kdy na jeho bankovní konto dorazí slibované zisky. Nic se ale nedělo, dokud nepřišla zpráva, že se transakce podařily a peníze jsou na jeho profilu. Aby ale došlo k převodu jeho účet, musel podle pokynů uhradit částku 164 euro. „Zaplatil, ale konto stále zelo prázdnotou. To se opakovalo stále dokola, až s neznámou osobou přestal komunikovat a jeho profil si zablokoval,“ uvedla mluvčí Policie ČR.

Ani tato zkušenost ale dotyčného neodradila, komunikoval totiž ještě s dalším podvodníkem, který také sliboval obrovské výnosy z investování do virtuálních měn. „Ani tentokrát se ale kýžených peněz nedočkal a o vložené finance přišel. Při investování do kryptoměn přišel o necelých 110 tisíc korun. Uvedené skutky prověřujeme pro trestný čin podvod,“ konstatovala Miluše Zajícová.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky Krimi, podvod, internet, investování, romantický podvod, korunní princ, peníze, Hranice, Přerov, Policie ČR, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Miroslav Dvořák

Za blbost se platí!! Policie by mohla řešit jiné případy a hlavně důležitější. Dobře mu tak!

Pátek, 25. října 2024, 09:13Odpovědět

Kamarádství s arabským princem i pohádkové investice. Muž z Hranicka naletěl na tři podvody  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.