Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Pátek 19. července 2024  |  Svátek má Čeněk
Bez reklam

Případ pádu dítěte z vlaku otevře soud v Olomouci začátkem září

Kauzu loňské tragické nehody, při které zemřela dvouletá dívenka po pádu z vlaku na Olomoucku, otevře olomoucký okresní soud na začátku září. Dnes to potvrdil žalobce Jaroslav Rašendorfer. Obžalobě z usmrcení z nedbalosti čelí vlakvedoucí a průvodčí.

Podle obžaloby zanedbaly ženy své povinnosti, což mělo za následek, že vlak odjel z Olomouce s nedostatečně zavřenými dveřmi. Pracovnice Českých drah pochybení odmítají. V případu by měl před soudem vystoupit i další svědek, podle kterého dítě vypadlo z okna.

"Případ olomoucký okresní soud nařídil na 6. září," uvedl státní zástupce. Termín byl soudem nařízen poměrně rychle, žalobce podal na obě ženy obžalobu na konci července. Za usmrcení z nedbalosti hrozí pracovnicím drah jeden rok až šest let vězení. Dráhy se již s rodinou oběti mimosoudně vyrovnaly.

Obě zaměstnankyně drah popírají, že by něco zanedbaly. Podle žalobce se domnívají, že vykonávaly svou práci řádně. Jedna z nich podala stížnost proti usnesení o zahájení trestního stíhání, která však byla zamítnuta. Na jejich obranu vystoupil veřejně nedávno svědek František Petraš, který v osudnou chvíli roznášel cestujícím ve vlaku nápoje. Je přesvědčen o tom, že dívenka vypadla z okna, nikoli ze dveří, jak tvrdí policie i žalobce. Podle něj se dveře vlaku otevřely až po jejím pádu. Přes sociální sítě hledá další cestující, kteří by jeho verzi potvrdili. Tato varianta byla přitom jednou z vyšetřovacích verzí, později však byla vyloučena.

Neštěstí se stalo před rokem 24. července na trati mezi Olomoucí a Štěpánovem ve směru na Prahu. Dívka vypadla podle obžaloby z vlaku ve chvíli, kdy byla s matkou a starší sestrou na toaletě. V danou chvíli stála v blízkosti otevřených dveří toalety a čekala na matku, která byla na toaletě se čtyřletou dcerou. Podle výsledků vyšetřování Drážní inspekce vlak ze stanice v Olomouci odjel s neuzavřenými dveřmi, při rychlosti vlaku 111 kilometrů za hodinu se pak dveře samovolně otevřely a dítě vtáhly ven. Dívka na následky pádu zemřela.

Štítky Olomouc, Olomoucký kraj, toaleta, České dráhy, Drážní inspekce, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Případ pádu dítěte z vlaku otevře soud v Olomouci začátkem září  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.