Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

Trestná činnost v kraji loni klesla o výrazných dvanáct procent

Kriminalita v Olomouckém kraji loni podle policejních statistik opět klesla, a to již čtvrtým rokem za sebou. Pachatelé na území kraje spáchali v roce 2017 10.246 trestných činů, což je o bezmála 12 procent méně než předloni. V porovnání s ostatními kraji zaujímá Olomoucký kraj průměrné místo v počtu trestných činů. Na tiskové konferenci o tom dnes informovalo vedení policie. V roce 2016 bylo v Olomouckém kraji spácháno 11.600 trestných činů, o rok dříve jich bylo 12.609.

V Olomouckém kraji se stalo loni sedm případů vraždy či pokusu o ni. Naposledy obvinili policisté na začátku prosince devětadvacetiletého muže z Olomoucka z pokusu o vraždu bývalé partnerky. Ženu podle nich brutálně napadl na návštěvě u jejich společné známé. Předloni se v Olomouckém kraji stalo šest vražd, kriminalistům se podařilo všechny objasnit.

Mezi nejzávažnější činy patřil loni případ osmačtyřicetiletého muže ze Šumperska obviněného z pokusu o dvojnásobnou vraždu. Podle kriminalistů po potyčce loni v březnu založil požár v rodinném domě, který se svými oběťmi obýval, a poté z něj odešel. Přiotrávené muže z hořícího domu zachránili hasiči.

Podobný případ vyšetřovali kriminalisté na Jesenicku, odehrála se rovněž loni v březnu. Tehdy hasiči našli po požáru rodinného domu v Lipové-lázních tělo dvaašedesátiletého muže. Požár podle policistů založil úmyslně šestatřicetiletý muž z Jesenicka, je obviněn z vraždy. Škoda při požáru domu dosáhla 400.000 korun.

Kriminalistům se loni také podařilo objasnit případ z roku 2015, když obvinili třiatřicetiletého muže z vraždy olomouckého policisty. Příslušník krajského policejního ředitelství zemřel na začátku února 2015, kdy byl nalezen v jedné z olomouckých ulic oběšen. Jeho smrt policisté původně vyšetřovali jako sebevraždu. Zločin se detektivům podařilo objasnit téměř po třech letech. Podle informací obžaloba dosud nebyla podána.

Policisté na konci roku 2017 odložili jeden z nejsledovanějších případů v kraji - napadení tenistky Petry Kvitové v jejím prostějovském bytě. Pachatele se kriminalistům ani přes stovky podnětů od veřejnosti a rozsáhlé vyšetřování dopadnout nepodařilo, případem se zabývali 11 měsíců. Kauzu policisté vyšetřovali jako zvlášť závažný zločin vydírání, za což pachateli hrozí pět až 12 let vězení.

V Česku loni meziročně klesla kriminalita o 7,3 procenta na 202.303 trestných činů. Klesající trend policisté zaznamenali čtvrtý rok za sebou. Objasněno loni bylo 107.920 trestných činů, což představuje 53,3 procenta případů.

Autoři

Štítky Olomoucký kraj, trestný čin, vražda, požár, Petra Kvitová, okres Jeseník, Česko, okres Šumperk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Trestná činnost v kraji loni klesla o výrazných dvanáct procent  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.