Počasí dnes27 °C, zítra30 °C
Sobota 20. července 2024  |  Svátek má Ilja
Bez reklam

Střelba bojových vozidel na Libavé, při které byli zraněni dva vojáci, se bude projednávat v září

Případ noční střelby bojových vozidel pěchoty na Libavé, při kterém byli v roce 2016 zraněni dva vojáci, nařídil olomoucký krajský soud na polovinu září. Před odvolacím soudem stane velitel vozidla Marcel Kulišťák, kterého okresní soud potrestal za ublížení na zdraví z nedbalosti podmíněným trestem. Zbývající dva obžalované, střelce vozidla a řídícího střeleb, zprostil obžaloby. Krajský soud před nařízením jednání zamítl nárok ministerstva obrany, jež se po Kulišťákovi dožadovalo náhrady škody. Řekl to mluvčí soudu Michal Renda.

Proti původnímu rozsudku se odvolal jen Kulišťák, vinu popírá. Potrestán byl z obžalované trojice jako jediný, podle soudkyně okresního soudu Markéty Langerové měl dodržet bezpečnostní opatření a povinnost hlídat si pozici. Odvolání projedná soud 18. září.

Krajský soud o případu jednal už v polovině července, kdy v neveřejném zasedání zamítl odvolání ministerstva obrany proti rozsudku okresního soudu. Podle Rendy se ministerstvo v roli poškozeného domáhalo, aby obžalovaný nahradil škodu. Deník Mf Dnes dříve uvedl, že stát žádá za zničení vozidla a léčbu zraněných víc než dva miliony korun.

„Krajský soud však odvolání zamítl s tím, že poškozené ministerstvo obrany nebylo pravomocným usnesením připuštěno k hlavnímu líčení, a tudíž není oprávněno se dále náhrady škody v trestním řízení domáhat, a není tak oprávněno ani podat odvolání proti rozsudku soudu," uvedl mluvčí.

Neštěstí se odehrálo předloni v květnu při večerním nácviku střeleb BVP na terč z kanonu a kulometů. Zasažené vozidlo se v osudnou chvíli dostalo více než 200 metrů před vozidlo, ze kterého se střílelo. BVP, odkud střela vyšla, se zdrželo kvůli technickým problémům s kanonem. Ostatní vozidla ale pokračovala v jízdě. Střela z automatického kanonu zranila dva vojáky. Těžce zraněný devětadvacetiletý voják utrpěl mnohačetná zranění, v nemocnici bojoval několik dní o život. Střela mu mimo jiné amputovala levou ruku. Jeho o pět let mladší kolega utrpěl lehčí zranění.

Kulišťákovi hrozilo šest měsíců až čtyři roky vězení. Podmíněný trest navrhoval i žalobce, byť přísnější. Před soudem se původně zodpovídal i střelec vozidla Luděk Niedermeier a řídící střeleb Zdeněk Havala, který měl na věži střelnice na starost dodržení zásad bezpečnosti. Podle soudkyně ze své pozice události ovlivnit nemohli, což připustil i žalobce.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky střelba, Libavá, okresní soud, ministerstvo obrany, Krajský soud v Ostravě, Mladá fronta DNES

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Střelba bojových vozidel na Libavé, při které byli zraněni dva vojáci, se bude projednávat v září  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.