Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Bývalý trenér Sigmy Olomouc Karel Brückner dostal od prezidenta Zemana státní vyznamenání

Prezident Miloš Zeman včera 28. října udělil státní vyznamenání Za zásluhy bývalému hráči a trenérovi SK Sigmy Olomouc Karlovi Brücknerovi. Stal se tak jedním z osmatřiceti vyznamenaných. Slavnostní předávání bylo kvůli špatné epidemiologické situaci v zemi zrušeno. Vyznamenaní si své ocenění převezmou až příští rok.

Za zásluhy o stát v oblasti sportu prezident Miloš Zeman ocenil další dvě osobností, bývalého motokrosového závodníka Jaroslava Faltu a bývalého hokejistu Václava Nedomanského. 

Karel Brückner jako fotbalový trenér 

Brücknerova trenérská kariéra započala v roce 1971 v rodné Olomouci, v jejíž barvách nastupoval i jako hráč. Nejvyšší soutěž si v roli kouče poprvé vyzkoušel o deset let později v Brně, největší klubové úspěchy slavil se Sigmou, kterou v 90. letech dovedl k druhému místu v lize či do čtvrtfinále Poháru UEFA.

Během své trenérské kariéry si vybudoval pověst vyhlášeného stratéga a to především při působení v Sigmě Olomouc. Vylepšil si ji ještě s českou reprezentací, kterou jako první kouč v historii dovedl na tři velké turnaje za sebou.

Další ocenění Brücknera

Brückner sedmkrát zvítězil v domácí anketě Trenér roku, v roce 2003 ho Mezinárodní federace fotbalových historiků a statistiků zvolila druhým nejlepším koučem světa. Před pěti lety byl vyhlášen i českým trenérem desetiletí, minulý navíc vstoupil do Síně slávy domácího fotbalu. Rovněž získal cenu Evropského hnutí fair play s podtitulem Spirit of Fair Play. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michaela Valsová

Štítky státní vyznamenání, Karel Brückner, fotbal, sport, SK Sigma Olomouc, trenér, Miloš Zeman, Václav Nedomanský, FC Zbrojovka Brno, UEFA, Česká fotbalová reprezentace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bývalý trenér Sigmy Olomouc Karel Brückner dostal od prezidenta Zemana státní vyznamenání  |  Sport  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.