Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Zážitky pro talentované sportovce i objevování hvězd. Olomoucký kraj připravuje olympiádu mládeže

Pod vlajkou s pěti kruhy začnou za necelé tři týdny sportovci zápolit v japonském Tokiu, česká verze Olympijských her pro mládež je ve fázi plných příprav. Olympiádu dětí a mládeže hostí v příštím roce Olomoucký kraj, dlouho očekávanou akci letos neumožnila covidová situace.

V závěru června 2022 přivítá region čtyři a půl tisíce talentovaných sportovců a jejich doprovodných týmů. Na přípravě projektu pracuje kraj společně s Českým olympijským výborem. Kromě tradičních sportovních disciplín, jako jsou míčové sporty a atletika, se bude v Olomouckém kraji poprvé na olympijských hrách mládeže také šermovat.

„Čas, který jsme získali odkladem olympiády, využíváme k detailnímu naplánování takto náročného sportovního podniku. Do regionu přijedou tisíce sportovců z celé republiky, což představuje velkou organizační a logistickou výzvu,“ zdůraznil Michal Zácha, předseda organizačního výboru akce a náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro oblast sportu.

Olympijská vesnice má vzniknout ve spolupráci s Univerzitou Palackého v areálu vysokoškolských kolejí. V Pevnosti poznání organizátoři připraví Olympijský dům, kde se budou setkávat sportovci a bude tam probíhat i program pro fanoušky a medailové ceremoniály.

„Nepřipravujeme jen pětidenní velkou sportovní akci, ale pro mnohé účastníky i životní zážitek,“ popisuje místopředseda Českého olympijského výboru Filip Šuman a dodává: „Uvědomujeme si, že atmosféru netvoří jen výkony a medaile, ale také týmové reprezentování kraje, olympijská vesnice a nová přátelství.“

V minulosti unikátní atmosféru zažila řada dnes úspěšných sportovců mířících do Tokia, jako je například kanoista Josef Dostál či plavkyně Barbora Seemanová. Dokonce i tenistka Barbora Krejčíková, která nedávno ovládla French Open v singlu a deblu, zvítězila v tenisové soutěži na Olympiádě dětí a mládeže v roce 2007 a 2009. „Moc ráda na Olympiádu dětí a mládeže vzpomínám a medaile mám stále doma,“ napsala Barbora Krejčíková na Facebook ODM ve své reakci na gratulaci k úspěchu v Paříži.

Olympiáda dětí a mládeže je republiková soutěž krajských výprav, kterou každoročně pořádá Český Olympijský výbor společně s vybraným krajem ČR. Koná se už od roku 2003 a je určena dětem ve věku od dvanácti do šestnácti let. V Olomouckém kraji se Olympiáda mládeže konala už v roce 2011, tehdy se jí zúčastnilo více než 7 tisíc sportovců a jejich týmů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Český olympijský výbor - Radek Miča

Štítky Sport, mládež, děti, olympijské hry, olympiáda, Olomoucký kraj, Olomouc, Tokio, Olympiáda dětí a mládeže, Český olympijský výbor, Barbora Krejčíková, Organizační výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, Univerzita Palackého v Olomouci, Michal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zážitky pro talentované sportovce i objevování hvězd. Olomoucký kraj připravuje olympiádu mládeže  |  Sport  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.