Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Splněný olympijský sen. Z olomouckého Judo klubu míří do Tokia bojovník David Klammert

Tisíce pádů a hodin dřiny prožil také na žíněnkách Judo klubu Olomouc David Klammert, než se vypracoval mezi českou a později i mezinárodní špičku ve váze do 90 kilogramů. Dřina pokračovala v Praze ve sportovní hale Folimanka, odkud zarputilý bojovník z Hané zamíří na olympijský turnaj v Tokiu.

Sedmadvacetiletý David Klammert před pěti lety prožíval jako mistr Evropy do 23 let euforii při olympijském triumfu svého kamaráda a tréninkového partnera Lukáše Krpálka. Brzy prožije atmosféru jedné z nejprestižnějších sportovních událostí na vlastní kůži, byť covidová opatření tradiční součásti her omezí.

„Pro mě je ze všech omezení nejhorší, že nebudu moct navštěvovat jiné sporty. Já fakt miluju sport, miluju všechny sporty. Obdivuju všechny sportovce, protože vím, co za tím vším je. Fandím každému českému sportovci, snažím se je tlačit dopředu," říká svěřenec trenéra Marcela Frenštátského.

Definitivní potvrzení účasti na olympiádě přišlo až na konci června po mistrovství světa, David Klammert se dlouho pohyboval na hraně kvalifikace. Pomohlo mu životní třetí místo z dubnového Grand Slamu v Antalyi. „Když jsem pak viděl svoje jméno oficiálně mezi účastníky, tak to pro mě byl krásný pocit a krásné zadostiučinění za tu celou cestu. Musím říct, že takový pocit bych přál každému, protože ta cesta byla hrozně dlouhá," svěřil se sedmadvacetiletý judista.

Zápasník původem z Kroměříže působil od roku 2007 v Olomouci, kde se připravoval pod vedením ostříleného kouče Jiřího Štěpána z olomouckého Judo klubu. V roce 2016 a 2019 získal cenu Nejlepší sportovec Olomoucka, přitom konkurence byla v hanácké metropoli předloni opravdu silná. Za Klammertem skončil v anketě jeho kolega z olympijské výpravy, šermíř Jakub Jurka a také tenistka Karolína Muchová, která skvělými výkony na turnajích atakuje první dvacítku žebříčku WTA.

Sportovci tělem i duší by se měl brzy splnit jeden z životních snů. „Díval jsem se na všechny olympiády a záviděl jsem jim, že tam mohou startovat. Vždycky jsem doufal, že se mi to může povést. Když se vám to po té dřině fakt splní, tak je to nádherný pocit a je to takový náboj do toho pracovat dál. Když si za něčím jdete každý den, dáte do toho odhodlání a srdce, tak dokážete i nemožné,“ věří Klammert.

Olympijský turnaj v judu začíná 28. července, o úspěch se pokusí také kroměřížský rodák s buldočí povahou. „Myslím, že svým životním výsledkem v Antalyi jsem ukázal, že na olympiádu vážně patřím. Proti kvalitním závodníkům jsem ukázal, že výkonnost mám, i když jsem nevyhrál. Věřím si a myslím, že forma graduje," říká odhodlaně historický první člen Judo klubu Olomouc, který se kvalifikoval na olympijské hry.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Český svaz juda

Štítky Olympiáda, olympijské hry, Tokio, David Klammert, sport, judo, Olomouc, Praha, Haná, Folimanka, Lukáš Krpálek, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Splněný olympijský sen. Z olomouckého Judo klubu míří do Tokia bojovník David Klammert  |  Sport  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.