Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Cyklistická podívaná opět v Olomouckém kraji. Česká tour bude brázdit region

Čtyři dny soubojů v kopcích i na rovinách přinese cyklistický závod Sazka Tour, který i letos značnou část svých tras naplánoval v Olomouckém kraji. Od čtvrtka vyrazí na silnice v regionu dvacítka sedmičlenných týmů. Finiš nejprestižnějšího českého etapového podniku bude i letos ve Šternberku.

Třináctý ročník etapového závodu Czech Tour letos získal titulárního partnera, a poprvé se tak koná pod názvem SAZKA Tour. Od čtvrtečního startu v Prostějově zavítají jezdci také na území Moravskoslezského, Pardubického a Zlínského kraje. Peloton během stoupání na vrchol Bumbálka dokonce projede i přes Slovensko. Celková délka závodu je 671,5 kilometru, cyklisté nastoupají 9 925 výškových metrů.

Řidiči musejí počítat s krátkodobými uzavírkami na trase závodu, které umožní bezpečný průjezd sto čtyřiceti závodníků a doprovodných vozidel. Delší omezení pak čekají prostory startů a cílů jednotlivých etap. Novinkou pro další zvýšení bezpečnosti jezdců budou elektronické informační totemy, které upozorňují cyklisty na změny směru či různé problémy na trase a využívají se například na Tour de France. „Řekl bych, že ve střední Evropě bude tento systém poprvé na Sazka Tour,“ uvedl na tiskové konferenci zakladatel závodu Jaroslav Vašíček.

První etapa dlouhá 150,8 km startuje ve čtvrtek v Prostějově a končí v Uničově. V pátek se jede nejdelší úsek závodu 203,4 km z Olomouce až na Pustevny. Sobotní královská etapa zamíří z Moravské Třebové na Dlouhé stráně a měří 143,2 km. „Při této etapě zavřeme část silnice I/35 z Moravské Třebové směrem na Mohelnici. Je to poprvé, kdy se takto důležitá komunikace zavře při cyklistickém závodě,“ podotkl k přechodnému omezení na trase Jaroslav Vašíček.

Závěrečná díl začíná v Šumperku finišuje v neděli odpoledne ve Šternberku. Zde čekají závodníky čtyři okruhy na Ecce Homo a divácky atraktivní průjezdy po kostkách kolem šternberského hradu.

Tradiční součástí závodu bývala týmová časovka, cyklistické „vláčky“ ale tentokrát diváci neuvidí. „Chtěli jsme to letos zrušit, protože když přijel silný tým, tak byl po této disciplíně závod už z poloviny rozhodnutý. Kvalitní týmy už si pak situaci jen hlídaly,“ okomentoval změnu ředitel závodu a v roce 2014 sedmý muž celkové klasifikace Tour de France Leopold König.

„Strašně se těším na atmosféru při dojezdech na Dlouhé stráně nebo na Pustevny. Při letošním Závodu míru do třiadvaceti let tam atmosféra vypadala jako ve francouzských Alpách,“ dodal nadšeně König.

Etapy Sazka Tour
1. etapa (5.8. – 150,8 km) – Start: Prostějov (13:30) – Konice – Mohelnice – Bouzov – Litovel – Uničov (Cíl – 17:10 – 17:21)
2. etapa (6.8. – 203,4 km) – Start: Olomouc (11:30) – Lipník nad Bečvou – Hranice – Odry – Nový Jičín – Frenštát pod Radhoštěm – Pustevny – Soláň – Bumbálka – Frýdlant nad Ostravicí – Pustevny (Cíl – 16:30 – 17:01)
3. etapa (7.8. – 143,2 km) – Start: Moravská Třebová (12:00) – Mírov – Úsov – Šumvald – Rýmařov – Skřítek – Sobotín – Kouty nad Desnou – Dlouhé stráně (Cíl – 15:29 – 15:39)
4. etapa (8.8. – 174,1 km) – Start: Šumperk (11:00) – Hanušovice – Červenohorské sedlo – Vidly – Hvězda – Bruntál – Leskovec nad Moravicí – Moravský Beroun – Šternberk (Cíl – 15:26 – 15:39)

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Brychta - SAZKA Tour

Štítky Cyklistika, sport, závod, etapa, Olomouc, Prostějov, Uničov, Jeseníky, doprava, omezení, Olomoucký kraj, Czech Cycling Tour, Šternberk, Pustevny, Tour de France, Moravská Třebová, Leopold König, Bumbálka, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cyklistická podívaná opět v Olomouckém kraji. Česká tour bude brázdit region  |  Sport  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.