Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Nadějní cyklisté z Hané ovládli Malý závod míru. Jeli jako dospělí chlapi, chválil trenér

V konkurenci 129 chlapců a dívek z pěti zemí obstáli v uplynulém víkendu talentovaní závodníci z olomoucké stáje Mapei Merida Kaňkovský. Na silnicích regionu Lanškrounsko jeli starší žáci a kadetky mezinárodní cyklistický závod nazvaný Malý závod míru. V souboji se závodníky z Čech, Slovenska, Polska, Maďarska a Německa vládl olomoucký tým starších žáků.

Celkové vítězství pro Mapei Merida Kaňkovský vybojoval Lukáš Raška a získal i trikot pro nejlepšího sprintera v bodovací soutěži. Matěj Piták byl na tříetapovém podniku nejlepším vrchařem a Jakub Tesařík nejlepší mezi mladými jezdci.

Lukáši Raškovi navíc pořadatelé lanškrounského závodu kromě zlaté medaile udělili také cenu fair play. Talentovaný jezdec olomouckého týmu při únicích překládal do němčiny svému největšímu soupeři Zeno-Levi Winterovi informace od rozhodčích důležité pro taktiku, například jaký má skupina náskok před pelotonem.

Pro starší žáky byl Malý závod míru vrcholem sezony, na který se celý rok připravovali. Závod byl výjimečný co do náročnosti, mezinárodní konkurence i prestiže. „Věděli jsme, že rozhodne vyloženě výkonnost, protože závod byl hodně kopcovitý a sešla se výborná konkurence. Bylo to něco jiného než rovinaté závody jarní části sezóny, kdy dojíždělo do cíle 40 závodníků,“ objasnil manažer a trenér Mapei Merida Kaňkovský Jiří Kaňkovský.

Tréninky byly podle něj šité na míru jezdcům a závodu a kopírovaly profily Orlických hor, kde se akce konala. Celkem jezdci zdolali 140 ostrých kilometrů. „V první etapě jsme si potřebovali oťukat zahraniční soupeře hlavně z Německa a Slovenska, soustředili jsme se na časovku a pak na třetí, nejtěžší etapu,“ řekl k taktice Jiří Kaňkovský.

V časovce to olomouckému týmu vyšlo. Lukáš Raška souboj s chronometrem vyhrál a šel do třetí etapy s náskokem šesti sekund. Vítězství mohl sebrat Hanákům Němec Winter z týmu RSG-RSC Cottbus, ale Mapei Merida Kaňkovský si vše pohlídal, Jaroš s Tesaříkem strážili na čele úvod etapy, Piták byl připraven sjet Raškovi ztrátu v kopci. V kadetkách se dobře ukazovaly také Nela Kaňkovská a Adéla Pittnerová, které sbíraly zkušenosti, ale už se také dokázaly prosazovat.

„To, že jsme získali všechny čtyři trikoty závodu je mega úspěch, jsem moc rád, že se klukům vrátila dřina z tréninků. Navíc jeli vyspěle, jak dospělí chlapi. Nedělali chyby, závodili týmově, jeden pro druhého. Získali tak obrovské sebevědomí a zkušenosti do budoucna. Jsem za ty kluky strašně rád, protože oni v přípravě neremcají, vše odmakají. Věřím, že se nám tento tým starších žáků podaří připravit do vyšších kategorií, protože začali opravdu skvěle,“ pochválil svůj tým Jiří Kaňkovský.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Mapei Merida Kaňkovský

Štítky Sport, cyklistika, mládež, Mapei Merida Kaňkovský, Olomouc, Haná, Německo, Slovensko, Polsko, Česko, Maďarsko, Lanškrounsko, trenér

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nadějní cyklisté z Hané ovládli Malý závod míru. Jeli jako dospělí chlapi, chválil trenér  |  Sport  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.