Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Běh pro Paměť národa podpoří natáčení cenných příběhů pamětníků

Paměť národa sbírá příběhy lidí, které mohou přiblížit události moderní historie. Financovat dokumentování vzpomínek pamětníků pomáhá také sportovní akce Běh pro Paměť národa. V neděli zavítá poslední letošní pokračování speciálního běžeckého seriálu do Olomouce.

„Náš běh je spíše symbolický, ale váš dar, který věnujete formou startovného, je pro organizaci opravdovou pomocí. Přispějete na rozšíření sbírky Paměť národa, která připomíná, jak hrozné je žít v době nesvobody ve všech oblastech života, a ukazuje hrdinství mnohých, kteří se postavili bezpráví a útlaku. Zatímco nám jde v běhu často ,jen‘ o výsledný čas, pamětníkům šlo o život, čest a svobodu,“ říká Mikuláš Kroupa, zakladatel Paměti národa.

Běhu ve Smetanových sadech se může 12. září účastnit každý bez omezení, věk ani kondice nejsou rozhodující. Účastníci mají na výběr ze dvou měřených tras o délce 5 km a 10 km. Zapojit se ale mohou i děti, chodci či méně zdatní běžci a zdolat kratší, kilometrovou trať. Možná je i týmová štafeta. Zaplacením startovného všichni zúčastnění přispějí na rozšíření sbírky Paměti národa, jejíž příběhy politických vězňů, válečných veteránů, obětí holocaustu, disidentů a dalších bojovníků za svobodu jsou inspirací a varováním před totalitními režimy. Výtěžek Běhu pro Paměť národa umožní natočit a uchovat další stovky jejich osudů.

Každý účastník akce může i letos svůj běh symbolicky někomu věnovat, ať už veteránům první nebo druhé světové války či obětem holocaustu. Regionální pobočka Paměti národa pro Střední Moravu mapuje každý rok okolo stovky příběhů moderní historie.

Záchrana sirotků a setkání po 70 letech. Olomoučanka Bartoňová získá Cenu Paměti národa

Pět osobností z Česka a Slovenska dnes získá Cenu Paměti národa, kterými společnost Post Bellum oceňuje pamětníky zlomových momentů minulého století. Ocenění im memoriam získá i rodačka z Olomouce Květoslava Bartoňová, která se v létě 1946...

Startovné v profesionálně měřených závodech na 5 a 10 km pro žáky a studenty začíná na 200 Kč, pro dospělé je to v případě registrace na místě pak 500 Kč. Delší běh startuje od restaurace Fontána v 9:30, od 7:30 bude možná registrace. Do kratšího běhu na 1 km se pak lze zaregistrovat už od 100 Kč, start je naplánován na 12 hodin. Součástí bude stejně jako v předchozích ročnících také doprovodný program akce Dne pro rodinu 2021.

Paměť národa je největší sbírka vzpomínek pamětníků v Evropě, která je od roku 2008 přístupná široké veřejnosti na internetu na www.pametnaroda.cz. Spravuje ji Post Bellum ve spolupráci s Českým rozhlasem a Ústavem pro studium totalitních režimů díky darům soukromých dárců. V současnosti Paměť národa obsahuje přes 11 000 pamětníků, které Post Bellum natáčí po celé republice natáčí pamětníky po celé České republice díky svým pobočkám. Web Paměti národa nabízí také Magazín Paměti národa, který přináší články o důležitých okamžicích naší moderní historie skrze příběhy konkrétních lidí, které je zažili.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Paměť národa

Štítky Běh, sport, Paměť národa, Post Bellum, Olomouc, historie, druhá světová válka, Mikuláš Kroupa, Český rozhlas, Ústav pro studium totalitních režimů, Evropa, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Běh pro Paměť národa podpoří natáčení cenných příběhů pamětníků  |  Sport  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.