Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Pohádková odměna za výkon v Austrálii: prostějovský talent Menšík strávil týden s Novakem Djokovičem

, aktualizováno 17. února 2022, 14:42

Nečekaný videohovor od světové tenisové jedničky a pozvánka na tréninkový pobyt v Bělehradu. Šestnáctiletý Jakub Menšík se díky své bojovnosti ve finále juniorské části turnaje Australian Open dočkal zážitku, o kterém se mu možná ani nesnilo. Se svým idolem Novakem Djokovičem talentovaný prostějovský tenista nejen trénoval, k dispozici měl navíc i stejný servis jako světová superhvězda.

Na konci ledna obletěly nejen tenisový svět záběry, na kterých zdravotníci odváželi po více než tříhodinové bitvě Jakuba Menšíka z kurtu na vozíku. Ve finálovém utkání bojoval nejen se soupeřem, ale i s obrovským vysílením a křečemi ve stehnech. Titul tak ve fyzicky náročném souboji nezískal, o několik dnů později ale přišla jiná, až neuvěřitelná odměna.

Dostat se do finále juniorského Australian Open je jedním s dosud největších úspěchů hráče z prostějovského tenisového klubu. Velký mediální zájem prokládaly milé pozdravy od rodiny, přátel i fanoušků. Jedna z obdržených zpráv ale udělala Jakubovi obzvlášť velkou radost. Na mobilu se mu objevila video zpráva od Novaka Djokoviče. „Hello,my friend,“ zdravil Menšíka vítěz dvaceti grand slamů.

„Nevěřil jsem svým očím a uším, ten, kdo mě oslovuje jako svého přítele, je opravdu můj velký tenisový vzor Novak Djokovič! Říkal, že viděl moje finále, kdy mě na konci třetího setu chytly křeče do stehen, ale já se snažil i za cenu velkých bolestí zápas dohrát. Obdivně se vyjádřil k mému výkonu, a co je hlavní, pozval mě spolu s mým týmem do svého tenisového centra v Bělehradu, abychom si spolu zatrénovali,“ nadšeně komentoval Jakub Menšík.

Olympiáda skončila pro snowboardistku z Loštic Vendulu Hopjákovou krutě. Po pádu má zlomenou ruku

Přání užít si olympijský závod a vrátit se z Pekingu bez zdravotních komplikací se snowboardistce z Hané Vendule Hopjákové nevyplnilo. Při osmifinálové rozjížďce pětadvacetiletá sportovkyně spadla při předjíždění soupeřky a zůstala ležet na...

„Novak je opravdu profík. Před vstupem na kurt se vždy pořádně rozcvičí, rozehřeje a pak postupně přidává na intenzitě. O pauze mi pak radil, na co se mám soustředit, co je třeba zlepšit, jak a proč. Vždy mi to ukazoval na příkladu současné tenisové špičky, ať je to Medveděv, Nadal nebo Zverev. Byl jsem překvapený jeho otevřeností a tím, jak má všechny hráče přečtené,“ vypráví Jakub o tréninkových jednotkách s jedním nejlepších tenistů posledních let.

Přestože Djokoviče jako svůj vzor dlouhou dobu pečlivě sleduje, reálné setkání tváří v tvář na tenisovém dvorci přineslo další dimenzi zážitku. „Na kurtu mě překvapilo, jaký má Novak přesný a vynikající servis a return. Při kondičním cvičení jsem si uvědomil, jak je precizní, mrštný a jak dělá vše naplno. Zároveň je ale i dobrý týmový hráč. Když jsme hráli fotbálek a basket, tak dobře přihrával,“ s úsměvem popisoval sportovní zážitky se svým idolem Jakub Menšík.

Po tréninku následoval strečink a další procesy, na jejichž důležitost elitní hráč apeloval. „Předal mi rady, jak jsou všechny návyky důležité – od rozcvičky přes strečink, relaxaci, regeneraci až po stravování. Abych si díky tomu dlouho udržel pevné zdraví a mohl co nejdéle hrát,“ prozradil student prostějovského sportovního gymnázia Jiřího Wolkera.

Vana se slanou vodou v naprosté tmě a tichu

Využívat mohl i plný servis Djokovičova týmu – kondiční cvičení, fyzioterapii a regenerační procedury. Také část vybavení posilovny či spa zóny byla pro Menšíka novinkou. „Všude jsou špičkové stroje a opravdu nejlepší přístroje sloužící k regeneraci a relaxaci. Mohl jsem je kdykoliv vyzkoušet a byl to opravdu zážitek. Stejně tak mě nadchla třeba vana se slanou vodou jak z Mrtvého moře, kde se přizpůsobí teplota vody teplotě vašeho těla. To všechno prožíváte v naprosté tmě a tichu,“ zmínil netradiční prostředek regenerace nadějný český tenista.

„Mohl jsem dělat všechno, co on, a díky tomu nahlédnout pod pokličku tréninkového programu. Nebylo nic, na co by neodpověděl mně nebo mým trenérům,“ ocenil otevřenost a přístup hvězdného hostitele Jakub Menšík. Mladíka z Hané pak inspirovala také návštěva restaurace Novaka Djokoviče, kde má veleúspěšný tenista vystavené své trofeje.

Jakuba Menšíka ale nezaujaly pouze sportovní úspěchy, ale především to, jak na něj Djokovič působí jako člověk. „Je až neuvěřitelné, jakou pozornost věnuje mladým hráčům, s jakou lehkostí jim předává svoje know-how, jak se s nimi dělí o své zkušenosti. Chová se jako úplně normální člověk, který si s vámi popovídá o všem, je milý a vnímavý. Velkou péči také věnuje svému zdraví, pečlivě naslouchá svému tělu i mysli a vše dělá opravdu naplno – i proto je tak dobrý,“ míní prostějovský talent, který je v juniorském světovém žebříčku ITF na třetí příčce.

O další sportovní pokrok bude bojovat vyzbrojen i poznatky, které získal od srbské tenisové legendy. „Těším se, že neocenitelné zkušenosti, které jsem od něj získal, zařadíme do mých tréninkových plánů i zápasů,“ potvrzuje Jakub Menšík a dodává: „Jsem moc rád, že jsem mohl Novaka poznat jako velkého sportovce i skvělého člověka. Věřím, že to nebylo naposled.“

Od vysoké sítě na sjezdovku. Volejbalistky Olomouce zažily netradiční start týdne

Netradiční oddech od tréninků v hale či posilovně čekal v úvodu týdne na extraligové volejbalistky VK UP Olomouc. Družstvo kouče Martina Hrocha zamířil po zisku bronzové medaile v Českém poháru do Orlických hor za teambuildingovým programem, ve...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Jakuba Menšíka

Štítky Sport, tenis, TK Agrofert, Jakub Menšík, Novak Djoković, trénink, Austrálie, tenista, finále, Australian Open, Bělehrad, Mezinárodní tenisová federace, Jiří Wolker

Pohádková odměna za výkon v Austrálii: prostějovský talent Menšík strávil týden s Novakem Djokovičem  |  Sport  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.